Vanliga frågor och svar

I den här artikeln har vi på Doggy sammanställt svaren på de mest vanliga frågorna som kommande och nyblivna hundägare brukar ha. Vi hoppas du kommer hitta svaret på din fråga hos oss!

Snabbmeny till frågorna

KAN HUNDAR ÄTA KATTMAT?

Grundregeln är att inte ge hunden kattmat. Hundar och katter har lite olika näringsbehov och kattmat innehåller vanligen lite mer protein än vad som är lämpligt för en hund. Att ge hunden kattmat är inget vi på Doggy rekommenderar men skulle det ske vid enstaka tillfälle så bör det inte vara farligt. Enligt veterinärer kan det finnas risk att intag av för mycket protein kan provocera fram ett latent njurfel, så håll uppsikt.

MIN HUND ÄTER GRÄS

Att din hund äter gräs kan bero på olika orsaker men oftast är det inget att oroa sig över. Många hundar gillar att äta gräs för att de troligtvis tycker det smakar gott medans andra hundar gör det mer instinktivt av en särskild anledning. Det kan t ex vara att hunden vill kräkas upp något de svalt som får dem att må illa och gräset kan framkalla kräkreflexer.

Men om hunden fortsätter att kräkas bör du kontakta veterinären. Det kan också vara andra orsaker så som halsont eller klåda. Ha koll på hunden så att den inte äter gräs som besprutats med bekämpningsmedel eller gödsel.

VARFÖR HAR MIN HUND DÅLIG ANDEDRÄKT?

Att hunden har dålig andedräkt är ett vanligt problem och behöver inte bero på att hunden är sjuk. Ibland kan lukten vara väldigt stark och då bör man uppsöka veterinär för att undersöka vad det beror på. Några vanliga orsaker till dålig andedräkt kan vara:

  • Tandsten, inflammerat tandkött eller skador på tänder kan bidra till dålig andedräkt. Borsta tänderna på din hund minst 1 gång i veckan och ta bort tandsten regelbundet för en god munhygien. Ge gärna hunden också tugg för att utsöndra saliv som bidrar och minska uppbyggnad av tandsten.
  • Mat som samlats i läppveck kan göra att bakterier frodas så ha koll på hundens mun. Även mat som kan ha fastnat i svalg eller strupe kan vara en orsak även om det är ovanligt.Rutten mat eller om hunden ätit något som luktar illa kan också påverka andedräkten.

MIN HUND VILL INTE ÄTA. VAD SKA JAG GÖRA?

Det kan finnas flertal orsaker till att hunden inte har aptit och inte vill äta. Oftast är det enkelt att åtgärda aptitlösheten och tänkbara orsaker kan vara:

  • Kolla att det inte finns främmande föremål eller matrester kvar i munnen.
  • Värk i tänder och käke kan påverka Det kan också vara nya tänder på gång eller tandvärk så det kan vara bra att testa att blötlägga fodret lite för att se om det hjälper.
  • Ta det gärna lite lugnt efter aktivitet, ibland kan hunden vara trött och behöva vila för att få upp aptiten till nästa måltid.

HUND KLIAR SIG MYCKET

Det kan finnas flertal orsaker till varför din hund kliar sig mycket. Försök att utesluta de orsakerna som är lätt att kontrollera först.

  • Har din hund ohyra i pälsen? Löss och loppor går att se i pälsen på din hund. Se bara till att vara noggrann och systematisk, undersök hela hundens päls.
  • Undersök din hunds hud. Det finns många potentiella anledningar till varför din hunds hud är irriterad men hittar du tydliga problem har du någonting att gå vidare med.

Hittar du inga tydliga problem kan du leta efter andra orsaker. Har du nyligen bytt till ny hundmat? Testa då att byta till annan mat och se om kliandet slutar. Om din hund lider mycket och vid akut behandling rekommenderar vi att kontakta en veterinär som kan hjälpa dig med en grundlig undersökning.

FÅ HUND RUMSREN

Att få din hund helt rumsren tar vanligtvis mellan 4 och 8 månader. Alla hundar är olika och det är därför inte förvånansvärt om det tar lite kortare eller längre tid.

Det är viktigt att ha tålamod när du försöker få din hund rumsren och undvik att bli arg. Unga valpar har dålig kontroll över sina kroppsfunktioner och olyckor inomhus kommer hända. Bli då inte arg på valpen. Det kommer antagligen bara resultera i att valpen blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov nära dig i framtiden.

Valpar behöver ofta kissa efter lek eller när de vaknar samt bajsa strax efter dem ätit. Ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus.

När du rastar din hund i början hjälper det om du går till samma rastplats. Det kommer hjälpa hunden att förstå att det är ett ställe där den ska kissa och bajsa. Att lugnt ge beröm till valpen efter den kissat kan hjälpa till att skapa en god vana. Om du sen går direkt in efter att hunden kissat och bajsat finns risken att din hund lär sig det och håller sig för att vana ute längre.

Det är ofta rekommenderat att placera din valp på tidningspapper i början. Det kan finnas en risk and hunden inte förstår när du tar bort tidningspappret och fortsätter kissa inomhus. Eller att hunden börjar föredra att kissa på tidningspapper som hen gjorde som ung valp och det kan resultera i att den inte kissar nog på promenader.

Det tar valpar ofta ungefär 6 månader innan de har växt nog för att kunna hålla sig över natten. Därför är det rekommenderat att i början går ut med hunden på promenader under natten.

KAN JAG BANTA MIN HUND OCH ÄR DET BRA?

För hundar, precis som för oss människor, beror övervikt oftast på att hunden får för mycket mat i relation till motion. Det vanligaste problemet är att ägare ger för mycket godis och matrester till hunden utöver den rekommenderade mängden foder. Om du ger hunden stora mängder godis eller matrester, kom ihåg att minska dagsransonen av det vanliga fodret.

Du kan även byta till ett foder med mindre energiinnehåll. Det kan fungera väldigt bra om din hund bara är lite överviktig. Köp ett foder av god kvalitet som har bättre smältbarhet jämfört med ett de riktigt billiga fodren. Om det inte fungerar kan du behöva minska fodermängden men kom bara ihåg att om din hund är väldigt överviktig borde du besöka en veterinär innan bantning inleds. Och glöm inte av den dagliga motionen en hund kräver för att må bra.

HUR GAMMAL BLIR EN HUND?

Hur gammal en hund blir beror på en mängd olika saker, men är ofta rasrelaterat. Mindre hundar blir generellt äldre än stora raser. När hunden blir gammal kan näringsbehovet förändras och så även aktivitetsnivå och rutiner där hunden behöver mer vila och lugn.

VAD KOSTAR HUNDMAT?

Hur mycket hundmat kostar per månad beror på ras och storlek på hunden. Det beror också på vilken förpackningsstorlek och vilken typ av mat du föredrar. Kilopriset på torr och våt hundmat varierar och även kvalitet och innehåll påverkar såklart också priset. Välj ett bra helfoder framtaget av näringsexperter så vet du att din hund får i sig allt den behöver.

VAD KOSTAR EN HUND?

Hur mycket en hund kostar beror på många olika faktorer som vilken ras av hund du köper. En vanlig kostnad är runt 12 000 kr och uppåt. Ibland kan du även köpa en hund med bibehållen avelsrätt för uppfödaren. Då betalar du vanligtvis 50 % och uppfödaren har rätt till en valpkull för en tik eller tre valpkullar för en hanhund.

Kom ihåg att ta reda på så mycket som möjligt om hundrasen du ska skaffa så att du vet att den passar för din livsstil. Läs också på om vilka eventuella problem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för rasen.

Det är viktigt att komma ihåg att det är många kostnader utöver inköpskostnaden för en hund. Med försäkring, mat, bur till bilen, valpkurs, koppel och övriga nödvändigheter bör du räkna med minst 12 000 kr till det första året.

Efter det första året är det billigare men du borde fortfarande räkna på en årlig kostnad mellan 6 000 kr och 8 000 kr, men det beror ju såklart helt på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för.

VAD ÄTER EN HUND?

När du väljer hundfoder så rekommenderar vi dig att välja ett helfoder. Helfoder innehåller alla de mineraler, vitaminer, proteiner m.m. som din hund behöver för att må bra. Välj också foder som är tillverkade i kvalitetssäkrade fabriker så att du har ett säkert foder.

Valpar har andra näringskrav än fullvuxna hundar och därför bör du välja ett foder som är anpassat för valpar. Det tar olika lång tid för hundraser att bli fullvuxna, fråga därför din uppfödare om just din ras.

OM FODRET ÄR SPANNMÅLSFRITT HAR DET DÅ ETT LÄGRE KOLHYDRATINNEHÅLL?

Spannmål innehåller främst kolhydrater. Däremot finns det andra källor av kolhydrater, t.ex. potatis och ärtor. Därför innebär ett spannmålsfritt hundfoder inte automatiskt att det är lågt kolhydratinnehåll.

TÅL HUNDAR MJÖLK?

Vuxna hundar har inte enzymerna för att bryta ner mjölkprodukter. Undvik därför att ge din hund mjölk, ost eller andra mjölkprodukter. Hunden kan annars drabbas av kräkningar, diarré eller andra sjukdomar.

Valpar har förmågan att bryta ner mjölksockret men de förlorar den förmågan när de är vuxna.

HUR MYCKET VATTEN SKA EN HUND DRICKA?

En hund brukar dricka mellan 20 – 70 ml per kilo kroppsvikt varje dygn. Mängden varierar beroende på hundras, årstid, temperatur, aktivitetsnivå och typ av hundfoder.

Torrfoder innehåller vätska och många tillsätter lite vatten till fodret. Var därför inte förvånad om din hund dricker lite mindre än förväntat varje dag.

Det är en bra idé att mäta hur mycket din hund dricker under en två-veckors period. Då kan du lättare märka förändringar i beteende och om någonting är fel med din hund.
Våtfoder innehåller mycket vätska och kan vara bra att ge om hunden har svårt att få i sig vatten. Även varma sommardagar eller aktiva dagar kan det vara extra bra att servera våtmat för att få i hunden mer vätska.

VILKA HUNDAR PASSAR FÖR BARN?

Vissa hundraser passar bättre för barn än andra. Du borde undersöka specifika hundraser innan du tar beslut och var noggrann med val av uppfödare. Men som med det mesta så är ligger mycket i uppfostran av hunden ihop med barnen. Stora hundraser anses generellt lite mer barnvänliga än små hundar. Det beror delvis på att små hundar kan vara rädda för barn p.g.a. hundarnas små kroppar.

Stora hundar har dock en större kroppsstorlek som medför en risk att de oavsiktligt skadar barn med sin tyngd. Småbarn bör inte lämnas ensamma med hundar. Många hundraser passar bra med barn men viktigt att ha tillräcklig översyn från föräldrar.

HUR LÄNGE KAN EN HUND VARA ENSAM?

Hur länge en hund klarar att vara ensam varierar lite och valpar klarar knappt ensamhet alls. Träning och hundras spelar stor roll i hur länge en hund klarar ensamheten.

En vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4-5 timmar ensam utan problem. Du bör däremot rasta hunden minst var sjätte timma. Enligt svensk lag får man inte lämna hunden utan tillsyn för länge.

Idag finns det många hunddagis och hundpensionat där man kan lämna sin hund när man jobbar eller reser bort.