Valpfoder - vad ska min valp äta?

 
Att välja foder är inte alltid helt lätt men här tipsar vi dig om hur du skall tänka vid valet av de första munsbitarna.
Välj foder efter aktivitetsnivå, användningsområde och känslighet. I ett helfoder finns alltid rätt mängd näring, mineraler och vitaminer.

Valpfoder

För oss är det viktigt att valpen mår bra och får det den behöver. I över hundra år har vi på Doggy lagat hundmat i Vårgårda, en historia som gett oss gedigen kunskap om vad hundar gillar och mår bra av - inte minst inom valpfoder. För den lille svansviftande nykomlingen i familjen behöver ett väl sammansatt helfoder med anpassat närings- och energiinnehåll för den växande hunden. Vår hundmat innehåller noga utvalda och naturliga råvaror, utan onödiga tillsatser och vi väljer alltid svenska råvaror i den mån det är möjligt. Och skulle din valp inte tycka om fodret har vi smakgaranti där du självklart får pengarna tillbaka.

De första munsbitarna

Den första tiden kan det vara lämpligt att blöta upp torrfodret i ljummet vatten. När valpen blivit lite äldre kan du servera det torrt. Det viktigaste är regelbundna mattider, fräscht vatten och att inte ersätta huvudmålet med godsaker. Diska matskålen efter varje måltid, eftersom valpen är känslig för bakterier.

I lagom takt

Valpar växer mycket i början, framför allt de större hundraserna. För att klara av detta behöver de foder med bra sammansättning. En god idé är att följa samma matvanor som uppfödaren lagt grunden till. Då går anpassningen bättre. Alltför mycket mat i början kan skada skelettets utveckling. Samma sak gäller en felaktig balans mellan de olika näringsämnena. Ett bra torrfoder, som samtidigt är ett helfoder, innehåller allt hunden behöver för att må bra och ger den förutsättningar för ett godare hundliv.

Mat – hur ofta och hur mycket?

De tre första månaderna – 3–4 gånger per dygn. Från 7 månader – 2 gånger per dag. Mängden mat och valpfoder beror på rasen men tänk på att varje valp är en individ. Väg gärna valpen och gör en kurva över din valps utveckling. Tänk på att doseringstabellen på förpackningen bara är en vägledning. Det är viktigare att väga valpen än maten.

Tid att skifta foder

När valpen har uppnått sin fulla vikt kan du övergå till ett vuxenfoder. Ett valpfoder innehåller oftast mer fett och protein samt viktiga vitamintillsatser som passar för den växande hunden. Men kom ihåg att det är individer och att se till varje hunds behov är viktigt. Om du satsar på ett foder från samma ”familj” så minskar du risken för magbesvär hos din valp. En försiktig övergång där du blandar valpfodret med det nya fodret den första veckan fungerar för de flesta.

Matrester och hemlagad mat

Att bara ge hunden matrester eller hemlagad mat är inte att rekommendera om man inte är mycket kunnig. Många matrester är direkt olämpliga och risken att hunden blir för fet är stor. Den kan också få bristsjukdomar då den inte får i sig rätt balans av vitaminer och mineraler. Ett helfoder är framtaget speciellt för hundens behov och innehåller alla näringsämnen som din hund behöver.

Växla foder sällan

Att växla mellan olika foder kan vara påfrestande för hundens mage. Tänker du ändå byta så börja med att blanda det gamla fodret med det nya. Öka mängden av det nya över en 7- till 10-dagars period.

Vått eller torrt?

Det finns både våta och torra helfoder. Våtfoder är i allmänhet smakligare men hållbarheten är kortare då förpackningen är öppnad. Torrfoder håller sig bra även då förpackningen öppnats, är lätt att servera och kan blötas upp. Det ger även tuggmotion och är bra mot tandsten. I Doggy-sortimentet hittar du både torr- och våtfoder.