Från valp till tonåring

 

När din lilla valp blivit ca 6 månader förvandlas den till tonåring.
Du kan uppleva det som att hunden blir mer ”vaktig”, tuffare och mer självständig. Kanske struntar den i att komma när du ropar.
Då kan det vara skönt att veta att det, precis som med oss människor, är en helt naturlig fas i hundens utveckling. Och framförallt, att den kommer gå över.
Men det tar sin lilla tid, tonårsperioden pågår fram till att din hund är runt två år. Som med allt annat skiljer sig längden på tonårsfasen lite
mellan olika hundraser och vissa märker man fasen lite tydligare på än andra.

Sätta gränser för valpen

När din hund börjar att testa gränser gäller det att du är bestämd. Fasen kräver att du anstränger dig lite extra. Om du har satt upp regler, som till exempel att din hund inte får tigga mat vid matbordet eller skälla ut brevbäraren, är det viktigt att du orkar hålla ut och vara bestämd och konsekvent. Men det är ju du som sätter gränserna, och tycker du att det är okej att din hund sitter med vid matbordet så är det självklart att den ska göra det. Så länge din hund inte skadar sig själv eller andra finns det inga budord som måste följas.

Övning ger färdighet

Att lära din hund saker tar tid. Tänk på hur lång tid det tar för små barn att lära sig sitta, gå och prata. Det är helt naturligt. Så ha tålamod och bli inte arg. Dessutom är ”själva resan mot målet” riktigt värdefull. När ni övar på saker tillsammans stärks banden mellan er, så att träna är verkligen bra i dubbel bemärkelse.

En av de viktigaste sakerna är att tänka på hur du använder rösten när du tränar på att lära din hund saker. Skrik inte åt hunden, sänk istället tonläget så din röst låter mörk. Dova läten är mer respektingivande än höga ljud. Försök att räkna till tio också så din irritation inte upplevs stressande för hunden. Försök att vara lugn och bestämd. Blir du osäker eller stressad så känner din hund det och beter sig därefter.

 

Motion och aktivering

När din hund är valp ska du inte motionera med den alls. Gå aldrig några längre promenader. Förutom att den lilla blir trött kan det faktiskt vara skadlig för den lilla växande hunden. Du bör vänta tills din hund fyllt 1 år innan du tar med den ut på långpromenader. Vill du ta med din hund ut på löprundan eller på cykelturen bör du vänta ännu lite längre. Du får prova försiktigt och bara köra kortare rundor i början. Du kommer troligtvis att märka om din hund gillar det. Flämtar den mycket eller vägrar så är det helt enkelt inget som passar din hund. Då får du respektera det. Alla hundar varken kan eller vill springa efter en cykel eller följa med ut på löprundan. Och du, tänk också på att det är hunden blir lika trött av använda hjärnan som kroppen. Vila och återhämtning är väldigt viktigt.


Har du frågor och funderingar kan du alltid vända dig till din uppfödare, din rasklubb, Svenska Brukshundsklubben eller Svenska Kennelklubben.