Att tänka på när du ska köpa valp

 

Få de bästa förutsättningarna inför ditt valpköp

 Här tipsar vi om viktiga saker att tänka på innan du skaffar hund. Den lilla valpen behöver tid,
uppmärksamhet och omvårdnad och det är viktigt att den passar in i din livssituation.

Att välja ras

Alla raser skiljer sig åt och det ganska mycket. Börja med att utgå ifrån dig själv. Tänk till lite på hur din vardag ser ut, hur du jobbar, hur mycket du brukar promenerar, var och hur du bor… Passar en hund in i ditt liv? Se till att läsa på ordentligt om de raser du är intresserad av för att se om just den rasen passar in i ditt livspussel innan du börjar leta efter uppfödare.

Att välja uppfödare

Leta efter seriösa uppfödare. Många är anslutna till Svenska Kennelklubben så om du inte vet riktigt vart du ska börja leta så kan det vara bra att börja där. Prata gärna med flera olika och välj sen den uppfödare som du får förtroende för. En seriös uppfödare ser till att valpen är ID-märkt och registrerad i Jordbruksverkets hundregister. I Sverige är det lag på att alla hundar ska id-märkas och registreras i Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader.

Valpsäkra hemmet

Att valpsäkra ditt hem handlar om att skydda både din nya familjemedlem och ditt hem. En valp är ganska lik ett litet barn, saker kommer välta och det kommer bli fläckar och märken här och där. Börja med att plocka bort saker som kan skada valpen, som farliga sladdar och vissa växter, mediciner, kemikalier och rengöringsmedel. Det är också en bra idé att plocka undan skor så valpen inte tuggar på dem. Mattor som är svåra att tvätta är också bra att flytta på. Det kommer garanterat att komma kiss på golvet flera gånger om dagen. Se också till att du har en trygg viloplats redo för valpen när den kommer hem.

Vad behöver min valp - gör inköpslista

Det viktigaste för valpen är såklart du. Men det finns andra saker som din nya lilla familjemedlem faktiskt behöver:

-Halsband eller sele
-Koppel
-Mat- och vattenskål
-Golvkudde eller korg
-Hundbajspåsar
-En leksak eller två, gärna något litet mjukisdjur
-Något att gnaga på för kliande tänder
-Fästingborttagare
-Blodstoppande vadd, ifall det vill sig illa när du t ex klipper klorna
-Försäkring
-Valpfoder
-Kloklippare
-Tandborste och tandkräm