Goda råd för den första valptiden

Tid och tålamod

Det absolut viktigaste för valpen är att få tid att anpassa sig och känna trygghet med sin nya flock – familjen. Ett nytt hem innebär massor av nya intryck och det är en stor omställning för den lilla valpen de första dagarna och det är viktigt att ge mycket tid och förståelse för den lilla krabaten som nu har fått en ny familj. Tänk på att hundar har ett mycket mer utvecklat doft- och hörselsinne än vi människor, vilket gör deras upplevelser av omgivningen större. Ligg gärna på golvet bredvid valpen för att visa att allt är lugnt. Och du, glöm inte att njuta av valptiden. Den är fantastisk.

Valp och barn

Har du barn är det viktigt att inte låta dem vara ensam med valpen. En hund är ingen leksak och måste behandlas med respekt, även av barn. Så låt valpen välja själv om den vill leka. Visar den tecken på att vilka vara i fred måste den få vara det. En valp måste få bekanta sig med alla i den nya familjen i lugn och ro. I valpens egna takt.

Att lära valpen bli rumsren

Det viktigaste är att ha tålamod när du försöker få din hund rumsren. Bli absolut inte arg när valpen kissar inne. Det kan resultera i att valpen blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov nära dig i framtiden. Och du ska inte trycka ner valpens nos i kisset. Det är otroligt obehagligt och dessutom kan den omöjligt förstå varför du gör så. Det är bra att tänka på att valpar ofta behöver kissa när de vaknar och efter lek, samt bajsa strax efter de har ätit. Så ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus. Och bär ut din valp varje gång det ser ut som att den ska kissa och varje gång den kissar inne. Det kommer bli ett springande den första tiden, varje timme är mer regel än undantag. Men ju mer du springer ut med valpen ju snabbare kommer den att lära sig. Det tar valpar ca 6 månader innan de har växt nog för att kunna hålla sig över natten.

Vaccinera valp

Den första vaccinationen görs troligtvis av din uppfödare. Oavsett om den första är gjord eller inte så ska du få en vaccinationsplan av uppfödare så du vet vilka vaccinationer som behövs och vid vilken ålder de ska tas. Kontakta din veterinär för att boka in en tid för vaccineringen. Och tänk på att valpen kan tycka det både är obehagligt och lite läskigt, så försök att vara lugn så du förmedlar en känsla av trygghet till valpen.

När får valpen hälsa på andra hundar?

För att undvika sjukdomar bör ni vänta tills din valp fått sin andra vaccination. Med andra ord, din valp bör helst hunnit bli 3 månader innan ni hälsar och leker med andra hundar.

Försäkra och id-märk din nya familjemedlem

En bra försäkring är a och o. Men du behöver också ID-märka din lilla valp. Enligt lagen ska alla hundar id-märkas och registreras i Jordbruksverkets hundregister innan de är fyra månader. Det hjälper er att hitta tillbaka till varandra igen om din hund skulle springa bort. Oftast har uppfödaren redan ID-märkt valpen när du hämtar den.

När är hunden fullvuxen?

Det varierar ganska mycket på olika raser när hunden räknas som vuxen. Men generellt sett så blir stora hundar vuxna senare än små.

Några exempel:
• Chihuahua - 6 mån
• Tax - 12 mån
• Storpudel - 16 mån
• Schäfer - 20 mån
• Grand Danois - 24 mån


Se till att din hund inte växer ”för mycket”.
Precis som oss människor kan en överviktig hund lättare bli sjuk och gå bort tidigare än nödvändigt. Om hunden är normal ska du kunna ana dess midja och revben, under ett tunt fettlager. Är din hund tjockare än så, så var noga att ge den motion och ett foder med lägre energiinnehåll.