Valptips

Att bli med valp är något av det bästa som finns, både omvälvande och underbart. Du får en vän för livet och ny bästis med massor av ovillkorlig kärlek!

För oss är det viktigt att valpen mår bra och får det den behöver. I över hundra år har vi på Doggy lagat hundmat i Vårgårda, en historia som gett oss gedigen kunskap om vad hundar gillar och mår bra av. För den lille svansviftande nykomlingen i familjen behöver ett väl sammansatt helfoder med anpassat närings- och energiinnehåll för den växande hunden. Vår hundmat innehåller noga utvalda och naturliga råvaror, utan onödiga tillsatser och vi väljer alltid svenska råvaror i den mån det är möjligt. Och skulle din valp inte tycka om fodret har vi smakgaranti där du självklart får pengarna tillbaka.

Den nya lilla familjemedlemmen behöver också tid, uppmärksamhet och omvårdnad. Det är ett stort ansvar som kräver både anpassning och planering. Trots ansvaret ska man inte glömma det viktigaste. Om du behandlar din nya vän väl blir den en enorm källa till glädje för många år framöver. Du får en trogen följeslagare som alltid möter dig med vänskap och gott humör. Det är mycket värt.

Här är lite fodertips på när du fått din hem din nya familjemedlem:

De första munsbitarna

Den första tiden kan det vara lämpligt att blöta upp torrfodret i ljummet vatten. När valpen blivit lite äldre kan du servera det torrt. Det viktigaste är regelbundna mattider, fräscht vatten och att inte ersätta huvudmålet med godsaker. Diska matskålen efter varje måltid, eftersom valpen är känslig för bakterier. 

I lagom takt Valpar växer mycket i början, framför allt de större hundraserna. För att klara av detta behöver de foder med bra sammansättning. En god idé är att följa samma matvanor som uppfödaren lagt grunden till. Då går anpassningen bättre. Alltför mycket mat i början kan skada skelettets utveckling. Samma sak gäller en felaktig balans mellan de olika näringsämnena. Ett bra torrfoder, som samtidigt är ett helfoder, innehåller allt hunden behöver för att må bra. 

MAT Hur ofta och hur mycket?

De tre första månaderna – 3–4 gånger per dygn. Från 7 månader – 2 gånger per dag. Mängden mat beror på rasen men tänk på att varje valp är en individ. Väg gärna valpen och gör en kurva över din valps utveckling. Tänk på att doseringstabellen på förpackningen bara är en vägledning. Det är viktigare att väga valpen än maten.

Tid att skifta foder

När valpen har uppnått sin fulla vikt kan du övergå till ett vuxenfoder. Om du satsar på ett foder från samma ”familj” så minskar du risken för magbesvär hos din valp.

Matrester och hemlagad mat

Att bara ge hunden matrester eller hemlagad mat är inte att rekommendera om man inte är mycket kunnig. Många matrester är direkt olämpliga och risken att hunden blir för fet är stor. Den kan också få bristsjukdomar då den inte får i sig rätt balans av vitaminer och mineraler.

Växla foder sällan

Att växla mellan olika foder kan vara påfrestande för hundens mage. Tänker du ändå byta så börja med att blanda det gamla fodret med det nya. Öka mängden av det nya över en 7- till 10-dagars period.

Vått eller torrt?

Det finns både våta och torra helfoder. Våtfoder är i allmänhet smakligare men hållbarheten är kortare då förpackningen är öppnad. Torrfoder håller sig bra även då förpackningen öppnats, är lätt att servera och kan blötas upp. Det ger även tuggmotion och är bra mot tandsten. I Doggy-sortimentet hittar du både torr- och våtfoder.

Konsten att välja rätt

Välj foder efter aktivitetsnivå, användningsområde och känslighet. I ett helfoder finns alltid rätt mängd näring, mineraler och vitaminer.

Lagom stor?

Precis som oss människor kan en överviktig hund lättare bli sjuk och gå bort tidigare än nödvändigt. Om hunden är normal ska du kunna ana dess midja och revben, under ett tunt fettlager. Är din hund tjockare än så, så var noga att ge den motion och ett foder med lägre energiinnehåll.

När är hunden vuxen?

Några exempel:

  • Chihuahua - 6 mån
  • Tax - 12 mån
  • Storpudel - 16 mån
  • Schäfer - 20 mån
  • Grand Danois - 24 mån