Så här lagar vi vårt smarriga torrfoder

Alla ingredienser blandas och värms upp med het vattenånga. Sedan bearbetas blandningen under högt tryck - som i en tryckkokare - och temperaturen stiger snabbt under några sekunder. De naturliga råvarorna i blandningen fungerar både som bindmedel och jäst vid bakning, vi behöver alltså inte tillsätta någonting utöver den heta ångan. När den färdigkokta degen lämnar tryckkokaren pressas den genom en hålskiva och bitarna skärs av. Därefter torkas de i en stor ugn och får sin knapriga konsistens.

Genom den här tillagningsmetoden vinner man många fördelar. Den höga temperaturen innebär god hygien och dessutom blir fodret mera lättsmält det vill säga att hunden kan tillgodogöra sig näringen i högre grad. För alla hussar och mattar som ska servera maten är fodret renligt och lätthanterligt. Det tål även lagring ända upp till ett år efter förpackningsdatum utan att förlora sitt näringsvärde.

I våra foder hittar du olika ingredienser. Nedan presenterar vi dem lite djupare:

Kött, fisk och animaliska biprodukter:

Animaliska råvaror/kött innehåller protein vilket är en utmärkt energikälla för hunden. Protein är väldigt viktigt vid tillväxt och uppbyggandet av muskler. Animaliska råvaror innehåller högvärdigt protein och livsnödvändiga aminosyror. Det är dessutom gott och mycket smakligare än vegetabiliska proteiner och därför adderar vi färsk svensk kyckling i alla våra Doggy torrfoderprodukter. För hundar som vill äta torrfoder utan kyckling har vi Doggy Professional Skonsam som innehåller lamm. Färsk kyckling har en hög smältbarhet vilket gör att näringsämnena är mycket lättillgängliga för hunden. Vår färska kyckling levereras dagligen till oss och är dessutom ett bra miljövänligt alternativ av animalisk råvara.  

Animaliska råvaror/kött är även rikt på vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin A  som är viktigt för en hundens hud, syn och för ett starkt immunförsvar. Viktiga mineraler i kött är kalcium och fosfor som stärker upp hundens skelett och tänder.

Fisk är en råvara som bidrar med protein, smaklighet och viktiga omega 3 fetter. Detta gör fisk till en mycket lämplig råvara för valpfoder och har en viktig roll i våra valpfoders näringssammansättning. Fisk finns också i Doggy Original och Doggy Professional Extra Aktiv.

Spannmål:

Till gruppen spannmål hör olika sädesslag så som vete, majs och ris. Dessa råvaror bidrar med bland annat stärkelse, fibrer och energi. Spannmål är rikt på kolhydrater som hunden omvandlar till energi. Stärkelsen från spannmålen eller andra vegetabiliska råvaror har även en viktig roll i tillagningen av torrfoder. Tillagningen kallas för extrudering vilket är en mycket vanlig process inom hundfoder (även pasta tillverkas ofta så här). Detta är en väl beprövad process som innebär att man värmebehandlar produkten under tryck, vilket möjliggör en hög temperatur under väldigt kort tid. Detta är skonsamt för näringsinnehållet och effektivt för att få ett säkert foder med bra hållbarhet på produkten samt undviker att oönskade bakterier växer till sig. Värmebehandlingen ger oss också ett foder med hög smältbarhet och som kan anpassas efter olika hundars önskemål, som till exempel storlek och form på foderbiten.

Förutom energi och stärkelse bidrar även spannmål med fibrer som är viktiga för hundens mag- och tarmfunktion. Olika typer av spannmål bidrar med lite olika funktioner i ett foder. Till exempel klassas både majs och ris som skonsamma spannmålskällor som är lätta för hunden att bryta ned. Därför använder vi dessa mildare spannmålssorter ibland annat våra foder till känsliga och växande hundar (Doggy Professional Skonsam, Doggy Professional Valp och Doggy Valp). Vår Doggy Slim är dessutom helt vetefri. Vete i hundmat fungerar väldigt bra för de allra flesta hundar och bidrar med bra fiber som håller både mage och tänder i form. Vårt vete är ett fullkornsvete och är såklart odlat på svenska åkrar och levereras varje vecka till oss i Vårgårda.

I spannmålsfria produkter används alternativa kolhydrats- och stärkelsekällor som traditionellt inte tillhör gruppen spannmål. Vanliga råvaror att använda i istället för spannmål är potatis och ärtor. Potatis och ärtor passar utmärkt till såväl känsliga hundar som arbetande hundar. Framförallt för att dessa råvaror är väldigt lättsmälta och lätt för hunden att ta upp näringsämnen ifrån.

För övrigt så är  Doggy delikatesspatéer är helt spannmålsfria.

Specialfiber:

I t ex Doggy Senior adderar vi specialfibern FOS, vilket är en prebiotisk kostfiber. Dessa fibrer har en positiv påverkan i hundens mag- och tarmkanal genom att öka tillväxten av goda bakterier (bifidus och lactobacillus) och hämma tillväxten av elakartade bakterier. Dessutom förbättrar FOS hundens matsmältning och gynnar upptagningen av näringsämnen.

Oljor och fetter:

Fett är hundens huvudsakliga energikälla. Fett kan komma både från animaliska och vegetabiliska källor. Doggy använder endast animaliska fettkällor för att vi anser att de helt enkelt att de är godast och har bäst sammansättning för att möta hundens näringsbehov av olika fetter. Det finns flera livsviktiga fetter och bland dessa är de viktigaste; omega-3 och omega-6 fettsyror.

Omega-3 fetter har flera viktiga funktioner i kroppen som att arbeta antiinflammatoriskt och vara extra viktigt för valpens normala neurologiska utveckling. Fisk är en utmärkt källa till denna typ av fett.

Omega-6 fetter spelar framförallt en stor roll för en frisk hud och glansig päls. Förhållandet mellan Omega-3 och -6 fettsyror i kroppen är mycket viktigt och det får inte finnas för mycket eller för lite av en. Därför arbetar vi på Doggy mycket med råvarorna fisk, linfrö och majsgroddar i våra foder för att kunna hålla den bästa balansen för hunden.

Vegetabiliska biprodukter:

Till denna grupp hör vegetabiliska råvaror som processats på något vis. Det kan vara t ex vara vetekli och majsgroddar. I Doggy är det framförallt den naturliga råvaran linfrö som används. Detta för att tillsätta Omega-3 fettsyror, något som linfrö är rikt på. I denna råvarugrupp ingår även det specialfiber vi använder, FOS, för en bra magfunktion.

Vitaminer och mineraler:

Hunden har precis som vi människor ett näringsbehov av både vitaminer och mineraler. Det finns flera olika vitaminer som delas in i två olika grupper; fett- och vattenlösliga beroende på om de kan lagras i kroppen eller inte. De vitaminer som tillhör fettlösliga vitaminer finns A, D, E och K. Till vattenlösliga tillhör alla vitaminer inom vitamin B och C. Alla vitaminer är inblandade i flera viktiga funktioner i kroppen. Balansen, mängden och kombinationen mellan de olika vitaminerna är viktig. Vitaminer finns framförallt naturligt i råvaror men kan också tillsättas för att på bästa sätt tillgodose hundens näringsbehov.

Nypon är naturligt rikt på vitaminer, främst vitamin C. I kroppen fungerar vitamin C som en antioxidant, det vill säga att den skyddar kroppen mot skadliga föreningar och stärker hundens egna försvar. Antioxidanter är extra viktigt för aktiva hundar som tränar mycket - därför ingår nypon i Doggy Professional Extra och Doggy Professional Extra Aktiv (kommer även i Grain Free). Hela Doggy Professional sortimentet innehåller alla en rejäl dos vitamin C.

Mineraler kommer från råvaror och deklareras som askinnehåll. Aska är inte något taget ur en eldstad, utan det lagligt bestämda namnet för mineralhalten i foder. Balans, mängd och samarbete mellan olika mineraler är även här viktigt. Viktigaste källan för mineraler i ett foder är naturligt från råvaror. Liksom vitaminer delas även mineraler in i två olika grupper; makro- och mikromineraler (spårämnen). Vanliga makromineraler omnämnda i foder är kalcium, fosfor och magnesium. Exempel på spårämnen är järn, zink och selen.

Våra helfoder innehåller noggranna doseringar av både vitaminer och mineraler så extra utfodring kan ofta vara onödigt och kan till och med störa balansen som tillkommer från fodret. 

Ägg:  

Ägg är en utmärkt råvara att använda i torrfoder då råvaran är väldigt rik på olika näringsämnen. Bland annat innehåller ägg mycket livsviktigt protein för hunden, men också mycket vitaminer. Dessutom är det mycket smakligt! Som exempel tillsätter vi ägg i våra valpfoder då valpar som växer har extra stort behov av livsviktiga proteiner och vitaminer.

Jäst:

I alla Doggy torrfoder ingår råvaran jäst. Denna råvara kallas även bryggerijäst och är mycket vanlig att använda inom hundfoder. Jästen har en hög smaklighet men förutom smak bidrar även jästen med viktiga B-vitaminer som har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat att bibehålla en fin päls och frisk hud.