Små bitar till din stora kärlek!

Anpassa efter behov

Småhundar är inte bara lite mindre till storleken utan har lite andra behov än större hundar. De behöver ett foder som är anpassat i energi- och näringsinnehåll då de har en snabbare ämnesomsättning. Framförallt är deras fettförbränning lite annorlunda, vilket gör att de kan behöva mat med lite högre protein och fetthalt än den stora hunden. Många små hundar är dessutom lite mer kräsna än större hundar, så det kan vara svårare att hitta rätt smak för just din hund. Topping på torrfodret kan vara en bra idé att variera med om du har en liten kräsen vovve hemma. Och självklart behöver maten lagas i lagom små bitar som är lätta att tugga för små munnar, det behöver inte krånglas till mer än så.

Att välja ras

För att ge den lilla hunden ett godare hundliv och funderar på att skaffa en mindre hund, var påläst och välj en ras som passar din livsstil. Det är nämligen mycket som skiljer de små hundarna åt, allt från egenskaper och egenheter till temperament och motionsvanor. De är också olika känsliga och ömtåliga, vilket gör att vissa raser kanske passar bättre om du t ex har små barn. Vissa små raser kräver mycket skötsel och omvårdnad. Andra behöver aktiveras mer mentalt för att inte bli deprimerade eller rastlösa vilket kan leda till att de hittar på överdrivet bus. Många småhundar mognar snabbare än stora hundar och lever dessutom längre. 

Tips!

Svenska Kennelklubben har massor av mer matnyttig information så kika där innan du väljer ras. Sen finns det också en massa underbara små blandraser som kanske passar in i just ditt liv. Psst… De flesta hundraser har dessutom egna klubbar som delar med sig av kunskap på sina egna hemsidor. Där kan du också finna information om olika hälsoprogram som man ska titta efter i de olika raserna, så du får hem en frisk liten vovsing.

Här nedan har vi samlat smått & gott anpassat för just små hundar!