Varför ska man kastrera sin hanhund eller tik?

Det finns både fördelar och nackdelar med att kastrera en hund. Den vanligaste anledningen till att man väljer att kastrera sin hund är för att man inte vill avla på hunden och för att undvika oönskade valpar. Andra motiv kan vara att man är ute efter en beteendeförändring eller för att man vill minska vissa sjukdomsrisker. Nackdelarna kan vara komplikationer efter ingreppet, urininkontinens, risk för övervikt och försämrad pälskvalité. Om du funderar på att kastrera din hanhund eller tik, ta reda på så mycket du kan innan och prata gärna med din veterinär.

HUND EFTER KASTRERING – RISK FÖR ÖVERVIKT?

En nackdel med att kastrera sin hund är den ökade risken för övervikt. Inte nog med att aptiten ökar utan även ämnesomsättningen förändras. I de allra flesta fall behöver man göra en förändring vad gäller utfodringen.

KASTRERA HANHUND

Det finns två olika sätt att kastrera en hanhund på. Det ena är en permanent kirurgisk kastration och det andra är en tillfälligt så kallad kemisk kastrering av hanhunden.

Permanent kirurgisk kastration

Som namnet antyder är detta ett kirurgiskt ingrepp där testiklarna på hanhunden tas bort. Ingreppet genomförs under narkos och bedövning och hunden känner ingenting. Du får med dig smärtstillande hem som du ger hunden efter ingreppet.

Kemisk kastrering hund

En kemisk kastrering genomförs med ett litet chip som sätts in under huden på hunden. Hunden är vaken när det genomförs. En kemisk kastrering är tillfällig och varar mellan 6-12 månader beroende på preparat. Den kemiska kastreringen behöver upprepas om man vill ha förlängd effekt.

Kastrering hanhund – effekt

Såklart leder kastreringen till att hanhunden inte kan befrukta en tik. Det många inte vet är att hanhunden fortfarande kan visa intresse för att para en tik, även om det inte blir några valpar. Lämna därför inte en höglöpande tik med en kastrerad hane. En kastrering kan också leda till en förändring i beteende. Men kom ihåg att en hanhunds beteende även beror på uppfostran och instinkter och det är inte alltid man får se den beteendeföränding man hade förväntat sig.

KASTRERA TIK

Många gånger kastreras en tik för att minska risken för sjukdomar såsom juvertumörer och livmoderinflammation. Även när tiken har besvärliga löp och skendräktigheter kan kastrering av tiken vara ett alternativ. Kastreringen är ett kirurgiskt ingrepp där det vanligaste är att både livmoder och äggstockar avlägsnas. Alternativet är ett mindre ingrepp där endast äggstockarna tas bort via titthålskirurgi.

NÄR SKA MAN KASTRERA SIN HANHUND ELLER TIK?

Det bästa är att prata igenom detta i lugn och ro med sin veterinär. Det finns nämligen både för och nackdelar med att genomföra kastreringen före eller efter könsmognad. Hos veterinären får du också tips och råd på hur du ska förbereda din hund inför kastreringen.

EFTER KASTRERING AV HANHUND ELLER TIK

Efter kastreringen är det viktigt att din hund får ta det lugnt ett tag. Följ alltid veterinärens instruktioner noga. Börja till exempel inte att ge mat och vatten förrän hunden är helt vaken och stadig. Rasta försiktigt och använd koppel. Du kommer att ha fått med dig hem både smärtlindrande och antiinflammatorisk medicin som du ger efter veterinärens anvisningar. Håll koll på såret och använd krage för att undvika att hunden slickar på det. Kontakta alltid din veterinär om du har frågor och funderingar.