Att vaccinera och avmaska hunden

Att vaccinera och avmaska hunden är att ta ansvar för både den egna hundens och andra hundars hälsa. Det förhindrar att din hund behöver lida i onödan och att sjukdomar sprids. Extra viktigt är det om din hund vistas i miljöer där det finns många andra hundar. Oftast tar uppfödaren hand om valpens första vaccinering och avmaskning, men sedan är det ditt ansvar att hålla reda på vilka vaccineringar hunden behöver, när det är dags och även vilket ”avmaskningsschema” den ska följa. (Skriv gärna upp det i en almanacka eller lägg en påminnelse i mobilen så att du kommer ihåg när det är dags!)

Tips för bra veterinärbesök

Många hundar kan tycka att det är både obehagligt och lite läskigt att åka till veterinären och bli vaccinerad. Försök att vara lugn så att du förmedlar en känsla av trygghet till din hund. Ta gärna med en filt eller något annat som luktar hemma och lite hundgodis som belöning.

Det är också bra att träna hunden på att bli hanterad så att den inte tycker det är konstigt när veterinären vill titta den i munnen och lyfta på tassarna. Om du har en hund som inte är van att resa i bil eller med kollektivtrafik så kan det vara bra att öva på det i förväg också.

Parvo, valpsjuka och hepatit

Det första vaccinet som en hundvalp får är mot parvo, valpsjuka och hepatit. Det är ett så kallat trippelvaccin. Vaccinet ges när valpen är 8 veckor och därför är det oftast uppfödaren som ser till att det blir gjort eftersom en valp inte får lämna sin mamma före 8 veckors ålder. Om din valp är vaccinerad står det i köpeavtalet. Då ska det också medfölja ett vaccinationsintyg från veterinären. Fråga din uppfödare om du är osäker.

Revaccination vid 12 veckor och 1 år

När din valp har hunnit bli 12 veckor är det dags att fylla på med en andra dos. Den tredje dosen ska hunden ha när den är 1 år gammal. Kom ihåg att kontakta din veterinär och boka tid i god tid innan det är dags.

Regelbunden påfyllning rekommenderas

Rekommendationen är sedan att man fyller på vart tredje år. Det är extra viktigt för hundar som vistas mycket bland andra hundar, till exempel hundar som är på hunddagis eller deltar i utställningar och tävlingar.

Kom ihåg att alltid plocka upp bajset efter din hund. Det är inte bara mycket trevligare för din omgivning, utan också ett bra sätt att förhindra att parvoviruset sprids.

Kennelhosta

Kennelhosta är oftast inte livshotande, men det är enormt jobbigt för hunden och dessutom oerhört smittsamt. Att vaccinera mot kennelhosta rekommenderas för hundar som lever i hundrika miljöer. Vaccinering ska ske årligen. Vaccinet skyddar inte helt, men symptomen brukar bli betydligt lindrigare.

Vaccinering vid utlandsresa

Om du ska resa utomlands med din hund behöver du kolla vad som gäller i det land som du ska resa till eftersom det finns olika regler. Rådfråga din veterinär. Och var ute i god tid eftersom vissa vaccin måste tas långt i förväg.

Leptospirosvaccin rekommenderas till hundar som ska åka utomlands. Om hunden reser regelbundet ska den vaccineras var sjätte till var tolfte månad, helst före resan.

Rabiesvaccin ges till hundar som ska resa utomlands och sedan komma tillbaka till Sverige. Första omgången kan hunden få först när den är 3 månader gammal.

Vaccinering av tävlingshundar

Om du och din hund ska delta i tävlingar, prov och/eller utställningar finns det särskilda regler som du måste följa för att din hund ska få delta. Mer information hittar du på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Avmaskning

Om din hund fortfarande är valp bör den avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är ganska vanligt bland valpar. Fråga uppfödaren efter din valps ”avmaskningsschema” när du hämtar den så vet du när det är dags för just din krabat.

Avmaskning av vuxna hundar rekommenderas om din hund visar tecken på en maskinfektion (diarré, kräkningar, hosta, pälsproblem eller att hunden verkar må dåligt rent allmänt).

Avmaskningsmedlet kan du köpa receptfritt på apoteket. Rådfråga din veterinär om du är osäker på vilken sort som är lämpligast för just din hund.

Vidare läsning