Så får du hundvalpen rumsren

Att få din hund helt rumsren tar vanligtvis mellan 4 och 8 månader. Alla hundar är olika så det kan självklart ta både kortare eller längre tid.

Viktigt med tålamod

Det viktigaste när du försöker få din hundvalp rumsren är tålamod. Unga valpar har dålig kontroll över sina kroppsfunktioner och olyckor kommer att hända.

Om du blir arg på valpen när den kissar inne kommer det antagligen bara resultera i att den blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov nära dig i framtiden. Tryck heller inte ner valpens nos i kisset. Det är obehagligt och har ingen effekt.

Efter sömn, lek och mat

Valpar behöver ofta kissa när de vaknar och efter lek, samt bajsa strax efter de har ätit. Ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus. Och bär ut din valp varje gång det ser ut som att den ska kissa och varje gång den kissar inne. Det kommer bli ett springande den första tiden, men ju mer du springer ut med valpen ju snabbare kommer den att lära sig.

Samma rastplats i början

När du rastar din hund i början hjälper det om du går till samma rastplats. Det kommer hjälpa hunden att förstå att det är ett ställe där den ska kissa och bajsa. Att lugnt ge beröm till valpen efter den kissat kan hjälpa till att skapa en god vana. Men gå inte in direkt efter att din valp kissat och bajsat. Om du gör det finns risken att din hund lär sig det och håller sig för att få vara ute längre.

Det är ofta rekommenderat att placera valpen på tidningspapper i början. Det kan finnas en risk att hunden inte förstår när du tar bort tidningspappret och fortsätter kissa inomhus. Eller att hunden börjar föredra att kissa på tidningspapper som hen gjorde som ung valp och det kan resultera i att den inte kissar nog på promenader.

Nattpromenad upp till 6 månader

Det tar valpar ofta ungefär 6 månader innan de har växt nog för att kunna hålla sig över natten. Därför är det rekommenderat att i början går ut med hunden på promenader under natten.

Vidare läsning