Hundens tänder och munhygien

God munhygien är viktigt för hundens välmående. En bra tandborstningsrutin bekämpar plack och förebygger tandsten. Börja öva med din valp så tidigt som möjligt och gör det till en rutin att borsta tänderna, gärna varje dag.

Valpens tänder

En valp har totalt 28 mjölktänder. De är ganska vassa, som du säkert har märkt. En efter en byts de ut mot permanenta tänder när valpen är ungefär 4–6 månader. När processen drar igång kommer det helt säkert att klia i valpens mun och den kommer därför att vilja tugga på det mesta. Ibland kan munnen också ömma. Var förstående och ha tålamod. Hjälp din valp genom att ge den lättuggad mat, till exempel genom att blötlägga torrfodret.

Oftast märker du inte när mjölktänderna trillar ut. Det är dock inte helt ovanligt att en eller flera mjölktänder blir kvar, särskilt hos mindre hundraser. Mjölktänder som blir kvar kan hindra de permanenta tänder från att växa ut som de ska. Håll därför koll i din valps mun och kontakta veterinären om du misstänker att allt inte står rätt till. Veterinären kan också upptäcka om någon tand saknas eller eventuella bettfel i tid.

När valpen fått alla sina permanenta tänder – 42 stycken – klarar den av att tugga lite större och hårdare foderbitar. Valpens tänder är dock en aning sköra fram tills den hunnit bli 1,5–2 år, så det är bra att vara försiktig.

Lär hunden att borsta tänderna

God munhygien är viktigt för friska tänder och en frisk hund. Börja därför borsta tänderna på din hund så tidigt som möjligt i livet, även om borstning av mjölktänderna bara är träning. Då blir det en god vana. Tandborstningen tar bort matrester som fastnar mellan hundens tänder, vilket hjälper till att bekämpa plack och minska uppkomsten av tandsten.

När du börjar öva tandborstning med en valp kan du gärna ta upp den i ditt knä. Senare, när den är van vid tandborstningen, kan du med fördel sitta bredvid din hund istället.

Börja med att använda fingret och massera tandköttet. När valpen vant sig vid det kan du introducera tandborsten. Välj en mjuk tandborste i en storlek som passar din hunds mun och en tandkräm som är till för djur.

Borsta några tänder åt gången i början, gärna kindtänderna. Öka sedan antalet tänder varje gång tills du borstar alla. Fokusera på tändernas utsida i början om det är svårt att komma åt och lägg till att även borsta insidan av tänderna när hunden blivit mer van.

Glöm inte att belöna din hund direkt efter en lyckad tandborstning!

Tuggben och dental sticks

Tuggben och dental sticks är också bra för hundens tänder och är ett bra komplement till tandborstningen.

Tecken på att något är fel i munnen

Tandproblem kan vara svåra att upptäcka. En del hundar fortsätter att äta precis som vanligt trots att de har ont i munnen eller tänderna, men det finns några tecken som du kan vara uppmärksam på.

  • Hunden tar lång tid på sig att äta eller har minskad aptit.
  • Hunden undviker att tugga (sväljer maten hel) eller tuggar bara på ena sidan.
  • Hunden vill inte äta torrfoder eller annan mat med tuggmotstånd.
  • Hunden har dålig andedräkt och den dreglar mycket.
  • Hunden kliar sig runt munnen genom att gnugga käken mot möbler och andra saker.
  • Hunden klapprar med tänderna.

Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund har problem med tänderna.

Vidare läsning