När hundvalpen blir tonåring

Hundar går – precis som människor – igenom en tonårsperiod då det händer mycket i huvudet och kroppen. Humöret och självkänslan kan svänga uppåt och neråt flera gånger per dag. Hur tydligt det märks och hur lång tid tonårsperioden varar skiljer sig lite mellan olika hundraser.

Förändrat beteende

När din lilla valp blivit cirka sex månader gammal förvandlas den till tonåring. Det är en helt naturlig fas i hundens utveckling då det händer mycket i huvudet och kroppen. Du kan uppleva det som att hunden blir mer ”vaktig”, tuffare och mer självständig. Kanske struntar den i att komma när du ropar?

Bli inte orolig om just din hund inte uppvisar några tonårssymptom alls. Vissa hundar seglar igenom fasen rätt så obemärkt.

Fysiska förändringar

Någonstans när valpen är 4–6 månader kommer den att börja tappa mjölktänderna och de permanenta tänderna växer fram. Det gör att hunden kommer att ha ett ökat behov av att bita på saker.

Om du har en tik kommer hon att börja löpa någon gång mellan 6 månader och 1 års ålder. Om du har en hanhund kommer han troligtvis att vilja mäta sina krafter mot andra hundar. 

En del hundar, särskilt större raser, kan också drabbas av växtvärk under tonårsperioden eftersom den sista tillväxtperioden ska klaras av då. Ibland reagerar hunden med att halta, men ofta ser du ingenting. Däremot kan den ha svårt att koordinera sina rörelser eftersom de olika delarna av kroppen inte alltid växer helt i takt. 

Det tar tid, men det går över

Som med nästan allt annat skiljer sig längden på tonårsfasen lite mellan olika hundraser. För de flesta hundar pågår fasen fram till att den är runt två år. Det är en ganska lång tid, men du kan trösta dig med att du inte kommer att uppleva alla tonårsproblem så länge. De brukar minska successivt.

Ha tålamod med din hund genom tonårsfasen. Var konsekvent även när det inte går som du tänkt dig och ge den tid att hitta sig själv igen. Fortsätt träna, även om det ibland kan kännas som att den glömt allt som den tidigare lärt sig. Se till att aktivera den, både fysiskt och mentalt, så att den får utlopp för sin energi, men var också noga med att öva på att göra ingenting och stressa ner.

Vidare läsning