Hur mycket tid kräver en hund?

En hund kräver mycket av din tid för att må bra. Hur mycket tid beror lite på vilken typ av hund du tänkt dig. Det är viktigt att du verkligen tänker igenom hur din livssituation ser ut innan du bestämmer dig för att skaffa hund och vilken ras du ska ha.

Tid för aktivering och stimulans

Aktivering och stimulans är viktigt för att en hund ska må gott och vissa raser kräver mer motion och aktivering än andra. Du ska ha tid och ork att ge hunden flera promenader varje dag, oavsett väder. En hund bör rastas minst var sjätte timme. 

Pälsvård

Fundera på vilken pälstyp du vill att din hund ska ha. En långhårig päls kräver ofta mer tid i form av bad, trimning och borstning medan en korthårig päls är lättare att sköta och hålla ren.

Extra mycket tid tar små hundar med mycket päls när det gäller att hålla den ren. De har korta ben som gör att pälsen är extra utsatt. Exempelvis får små fluffiga pomeranians med sig väldigt mycket smuts in som både kräver avsköljning och torkning.

Hundar behöver sällskap

Hundar behöver sällskap för att må bra och ska helst vara ensamma så lite som möjligt. Tänk efter hur dina vardagar ser ut, innan du skaffar hund. Om du jobbar, kan du ta med dig hunden till jobbet varje dag? Eller är du beredd att betala för hunddagis/hundpensionat? Eller finns det någon i din närhet som hunden kan vara hos när du är borta?

Läs på om olika raser

Svenska Kennelklubbens webbsajt kan du läsa på om olika hundrasers egenskaper. 

Vidare läsning