Att sätta gränser för och uppfostra en hundvalp

Att uppfostra en hundvalp handlar till stor del om att sätta gränser och ge den goda vanor så att vardagen fungerar. Att den förstår vilka regler som gäller hemma hos dig och vad du förväntar dig av den när ni rör er ute bland andra människor, helt enkelt. Här får du några tips på vägen.

Vilka regler vill du ha?

Börja med att fundera över vilka regler du vill ha. Får hunden tigga vid bordet? Får hunden sova i din säng? Får hunden gå före dig genom ytterdörren när ni ska gå ut? Du bestämmer hur du vill ha det. Fundera också gärna lite över vilka konsekvenser dina regler får i det långa loppet.

Om ni är flera personer i hushållet är det bra om ni är överens om reglerna.

När du vet vilka regler du vill ha lär du valpen reglerna. Var konsekvent så att du inte gör din hund förvirrad. Tydlig kommunikation är viktigt. Exempel: Om hunden inte får vara i soffan ska den aldrig få vara i soffan. Om du låter den sitta där ibland får du en förvirrad hund som inte vet hur den ska bete sig.

Försök avleda

Valpar är busiga, så är det bara! Om du korrigerar din valp varje gång den hittar på bus så kan det lätt bli en negativ relation mellan er. Ju mer du kan förekomma och avleda valpen, desto mer sällan behöver du använda “nej”. Men du måste så klart sätta gränser. Om det inte fungerar med att avleda är det läge att korrigera valpen med ett “nej” så att den förstår att så här gör vi inte.

Var lugn och bestämd

För att ditt “nej” ska vara trovärdigt och för att hunden ska förstå dig måste du mena vad du säger och visa det med både röst och kroppsspråk. Du ska så klart inte framstå som hotfull, men det får heller inte finnas några tveksamheter i din kommunikation. Använd ett lågt, bestämt tonläge. Skrik aldrig åt hunden. Överanvänd heller inte ordet “nej” så att det mister sin betydelse.

Kom ihåg att alla hundar är olika och svarar olika på tillrättavisningar. Hitta vad som fungerar för din hund. Kom också ihåg att en tillrättavisning aldrig får vara onödigt hård och aldrig styras av mattes eller husses ilska eller dåliga självbehärskning. Den ska vara i proportion till buset.

Beröm när valpen gör rätt

För att din valp ska förstå vilket beteende som är rätt är det superviktigt att du berömmer den i exakt det ögonblick som den gör rätt. Visa med både röst och kroppsspråk att den gjort någonting bra. Beröm gör hunden stolt och får den att vilja lära sig mer.

Kan skilja sig mellan raser

Hundraser har olika egenskaper och vissa raser kan vara lite mer envetna och tålamodskrävande än andra. Ge inte upp!

Om valpen bits

Valpar utforskar världen omkring sig med mun och tänder. Det är ett naturligt beteende som brukar försvinna av sig självt när de tappar valptänderna och får sina permanenta tänder.

Men valptänder är sylvassa och om hunden biter dig kan det göra riktigt ont. Försök avleda valpen genom att ge den någonting annat än dig att bita i, till exempel en leksak. Om det inte skulle fungera kan du tillrättavisa med ett “nej” för att visa att det inte är ok att den biter dig.

Om valpen biter sönder saker

Om valpen biter sönder saker bör du ta tag i det så snart som möjligt.

Till att börja med är det en god idé att valpsäkra hemmet när valpen flyttar in genom att plocka bort allt av värde/som du inte vill att valpen ska förstöra. Att begränsa valpens möjligheter att bita och gnaga på saker hjälper mycket.

Om din valp biter på någonting som den inte får bita på säger du bestämt “nej”. Beröm den när den slutar och ge den istället någonting som den får bita på, till exempel en leksak. Då lär den sig snabbt vilka grejer det är ok att tugga på och vilka grejer som är “off limits”.

Om valpen hoppar när den ska hälsa

Att valpen hoppar på dig och pussar dig i mungipan när du kommer hem är för att den är glad att se dig och vill hälsa. Bli inte arg, så hälsar hundar. Om du inte vill att den ska hoppa kan du däremot lära den att när man hälsar på människor – och kanske särskilt på människor man inte känner – så ska alla tassar vara i marken.

En metod är att vända ryggen mot hunden så att den inte kommer åt ditt ansikte. Ge inte upp, vänta tills hunden tröttnar och går därifrån eller sätter sig ner. Då kan du berömma och hälsa. På så vis lär sig din valp att man hälsar utan att hoppa.

Valpkurs

Tips! Gå gärna på valpkurs tillsammans med din valp. Det är en god investering för framtiden. På en valpkurs arbetar du och din valp efter beprövade metoder tillsammans med en instruktör som har gedigna kunskaper om uppfostran, inlärning och hundar i allmänhet och kan ge dig personliga tips.

Vidare läsning