hund blir buren i famnen och slickar på ägarens glass

Uppfostra valp steg för steg

Att uppfostra en hundvalp handlar till stor del om att först bestämma sig för hur du tycker att din vuxna hund ska kunna eller bete sig, sedan hjälpa valpen på bästa sätt dit. Det är lättare att arbeta proaktivt än att lösa ett redan invant beteende, även om det givetvis inte är omöjligt. 

Att den förstår vilka regler som gäller hemma hos dig och vad du förväntar dig av den när ni rör er ute bland andra människor, helt enkelt. När du ska uppfostra din valp, ta det steg för steg för att valpen ska lära sig en sak i taget innan du bygger på. Här får du några tips på vägen.

HUR UPPFOSTRAR MAN EN VALP MED REGLER?

När du uppfostrar valpen steg för steg, börja med att fundera över vilka regler du vill ha. Får hunden tigga vid bordet? Får hunden sova i din säng? Får hunden gå före dig genom ytterdörren när ni ska gå ut? Du bestämmer hur du vill ha det. Fundera också gärna lite över vilka konsekvenser dina regler får i det långa loppet.

Om ni är flera personer i hushållet är det bra om ni är överens om reglerna.

När du vet vilka regler du vill ha kan du uppfostra valpen efter det, och lära ut reglerna. Var konsekvent så att du inte gör din hund förvirrad. Tydlig kommunikation är viktigt. Exempel: Om hunden inte får vara i soffan ska den aldrig få vara i soffan. Om du låter den sitta där ibland blir det inte lika tydligt för hunden vilka regler som gäller.

FÖRSÖK AVLEDA

Valpar är busiga, så är det bara! Om du korrigerar din valp varje gång den hittar på bus så kan det lätt bli en negativ relation mellan er. Ju mer du kan förekomma och avleda valpen, desto mer sällan behöver du använda “nej”. Om det inte fungerar med att avleda, kan du begränsa valpens möjlighet att komma åt det förbjudna. Här kommer kompostgaller in, att stänga av vissa delar av hemmet är till stor hjälp för att underlätta för er alla.

UPPFOSTRA VALPEN LUGNT OCH TRYGGT

När du uppfostrar din valp ska du såklart inte framstå som hotfull, skrik aldrig åt hunden. Överanvänd heller inte ordet “nej” så att det mister sin betydelse. Hitta taktiker i uppfostran som passar för just din hundvalp. Kom också ihåg att en tillrättavisning aldrig får vara onödigt hård och aldrig styras av mattes eller husses ilska eller dåliga självbehärskning. Hundraser har också olika egenskaper och vissa raser kan vara lite mer envetna och tålamodskrävande än andra. Men när du minst anar det så är valpen en vuxen och klok vän, ha tålamod.

BERÖM NÄR VALPEN GÖR RÄTT

Beröm är en stor del i att uppfostra valp. För att din valp ska förstå vilket beteende som är rätt är det superviktigt att du berömmer den i exakt det ögonblick som den gör rätt. Visa med både röst och kroppsspråk att den gjort någonting bra. Beröm gör hunden stolt och får den att vilja lära sig mer.

Ta reda på vilken typ av belöning som din valp tycker om. Vissa hundar gillar att leka med leksak, en del gillar bättre godis. Att kunna variera mellan dessa är det ultimata, träna valpen på att uppskatta båda typerna av belöning. Efter godisbelöning kanske leksaken alltid åker fram, eller tvärtom.

OM VALPEN BITS

Valpar utforskar världen omkring sig med mun och tänder. Det är ett naturligt beteende som brukar försvinna av sig självt när de tappar valptänderna och får sina permanenta tänder. Men valptänder är sylvassa och om hunden biter dig kan det göra riktigt ont. Försök avleda valpen genom att ge den någonting annat än dig att bita i, en mer bitvänlig leksak. Om det inte skulle fungera kan du skrika “aj”, ofta brukar valpen släppa då. Se till att ha många leksaker att variera mellan och att alltid ha en leksak att plocka fram.

Vissa tidpunkter under dagen kan kännas riktigt hopplösa, ett tips är att dela av rummet så att du kan vara på andra sidan gallret och ge valpen ett passande ben att gnaga på. Den här perioden kommer gå över.

OM VALPEN BITER SÖNDER SAKER

Om valpen biter sönder saker bör du ta tag i det så snart som möjligt. Till att börja med är det en god idé att valpsäkra hemmet – för allas bästa när valpen flyttar in genom att plocka bort allt av värde som du inte vill att valpen ska förstöra eller det som är farligt för valpen att bita på. Att begränsa valpens möjligheter att bita och gnaga på saker hjälper mycket.

Om din valp biter på någonting som den inte får bita på, byt med en leksak. På så sätt skapar du inte en valp som ser dig som ett hot som tar deras fångst, utan som någon som erbjuder något ännu roligare. På detta sätt kan du till och med få en valp som glatt kommer till dig med sina nyfångade “byten”, istället för att ta och springa iväg. Om saken snarare är en tapet eller soffan, avgränsa så att valpen inte kommer åt det.

OM VALPEN HOPPAR NÄR DEN SKA HÄLSA

Att valpen hoppar på dig och pussar dig i mungipan när du kommer hem är för att den är glad att se dig och vill hälsa. Bli inte arg, så hälsar hundar. Om du inte vill att den ska hoppa kan du däremot lära den att när man hälsar på människor – och kanske särskilt på människor man inte känner – så ska alla tassar vara i marken.

När du ska uppfostra valpen är en metod att vända sidan eller ryggen mot hunden så att den inte kommer åt ditt ansikte. Ge inte upp, vänta tills hunden tröttnar på att hoppa, då kan du berömma och hälsa.

VALPKURS

Tips! Gå gärna på valpkurs och valpträning tillsammans med din valp. Det är en god investering för framtiden. På en valpkurs arbetar du och din valp efter beprövade metoder tillsammans med en instruktör som har gedigna kunskaper om uppfostran, inlärning och hundar i allmänhet och kan ge dig personliga tips.

Vidare läsning