Vad kostar det att köpa och ha hund?

Det är viktigt att veta att du har de ekonomiska förutsättningarna innan du skaffar hund. Hur mycket en hund kostar beror på vilken hundras du köper. När du vet att din ekonomi klarar detta kan du titta vidare på vilken hundras som passar för din livsstil. Läs också på om vilka eventuella problem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för rasen.

Vad kostar en hundvalp?

En vanlig kostnad för en hundvalp är runt 12.000 kr och uppåt. Ibland kan du även köpa en hund med bibehållen avelsrätt för uppfödaren. Då betalar du vanligtvis 50 procent och uppfödaren har rätt till en valpkull för en tik eller tre valpkullar för en hanhund.

Årlig kostnad för att ha hund

Det är viktigt att komma ihåg att det är många kostnader utöver inköpskostnaden för en hund. Med försäkring, mat, bur till bilen, valpkurs, koppel och övriga nödvändigheter bör du räkna med minst ytterligare 12.000 kr det första året. Efter det första året är det billigare, men du bör fortfarande räkna med en årlig kostnad mellan 6.000 kr och 8.000 kr. Men det beror ju såklart helt på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för.

Läs på om olika raser

Svenska Kennelklubbens webbsajt kan du läsa mer om olika hundraser. Där finns också information om eventuella problem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för en specifik ras.