Corgivalp gäspar hos sin husse

Koppelträning – koppelträna med din hundvalp

Som med alla andra saker som en hund behöver lära sig är det bra att börja träna på att gå i koppel tidigt, när din valp har som lättast att lära sig nya saker.

Koppelträning är lättare när valpen är liten och inte har hunnit lära sig att dra i koppel. Men kom ihåg, koppelträning kräver tid och tålamod. Ladda upp med positiv energi, och kanske några läckra hundgodisar från Doggy, innan ni sätter igång. Och håll koll på de regler som styr när hunden måste vara kopplad.

KOPPELTRÄNING MED VALP – HA TÅLAMOD

Se till att både du och din valp är redo och på bra humör innan ni ska koppelträna. Om valpen är väldigt uppskruvad, rädd eller för trött är det läge att först låta den lugna ner sig eller vila. Samma sak gäller för dig. Skippa också gärna mobilen och annat som kan pocka på din uppmärksamhet. Fokusera på ert samarbete. Var här och nu!

Det här behöver ni när ni ska koppelträna:

FÖRBERED VALPEN FÖR KOPPELTRÄNING

Innan själva koppelträningen börjar, låt valpen vänja sig vid att ha på sig halsband eller sele inomhus. Dra åt lagom så det sitter bekvämt. Tänk på att justera och byta till en större modell allt eftersom valpen växer.

BÖRJA I EN LUGN MILJÖ

Välj en stillsam miljö för den första koppelträningen, som trädgården eller ett lugnt hörn i parken. Öka gradvis svårighetsgraden när din valp blir mer van vid träningen.

UPPMUNTRA VALPEN ATT FÖLJA DIG

Börja gå och uppmuntra din valp att följa efter dig när du koppeltränar valpen. Lite godis kan vara ett bra lockmedel! Beröm när valpen går fint utan att dra i kopplet. Tänk på att vara tydlig med både röst och kroppsspråk så att din valp förstår att den gör ett bra jobb. Det ska vara roligt att träna med dig! Målet när du koppeltränar med valp, är att valpen ska vilja följa dig vart du än går.

NÄR VALPEN DRAR UNDER KOPPELTRÄNING

Om valpen börjar dra i kopplet, stanna och vänta tills det blir slakt igen. Var konsekvent och ha tålamod. Undvik att rycka i kopplet; bygg istället er relation på trygghet och positiva upplevelser.

Belöna inte valpen direkt när den vänder tillbaka till dig, det kan lätt bli en jojoträning – det vill säga att den lär sig att när den drar och kommer tillbaka, då får den godis. Räkna istället steg, när den gått ett steg bredvid dig – belöna, sedan två steg och variera detta.

KOPPELTRÄNA VALPEN I KORTA PASS

Valpar blir snabbt trötta, så träna korta pass 1–2 gånger om dagen i 5–10 minuter. Variera promenaderna för att hålla det intressant för både dig och valpen.

VARIERA PROMENADERNA

Undvik att fastna i en rutt. När ni när blivit varma i kläderna och att gå i koppel är en naturlig del av vardagen kan du börja variera vilken promenadrunda ni tar. Låt valpen gå i långt koppel ibland och bara få nosa och utforska själv. Avbryt för lek och övningar då och då, byt tempo – då blir promenaderna roligare för både dig och hunden och ni förstärker er relation och ert samarbete varje dag.

KOPPELTVÅNG – HA KOLL PÅ VAD LAGEN SÄGER

Glöm inte att det i vissa miljöer och under vissa tider på året finns restriktioner när din hund måste vara kopplad. Det är upp till dig som hundägare att ta reda på reglerna. Svenska kennelklubben har en bra sammanfattning på sin webbplats. Du kan också läsa mer hos Naturvårdsverket.

Vidare läsning