Gå på valpkurs – en bra investering för framtiden

Vare sig du haft hund tidigare eller inte är en valpkurs ett utmärkt sätt för dig och din valp att lära er vardagslydnad och sätta grunden för ett bra samarbete och ett gott hundliv – samtidigt som ni har roligt tillsammans och träffar massor av nya vänner.

Varför ska man gå på valpkurs?

Det finns många fördelar med att gå på valpkurs.

För en fungerande vardag

För att du och din hund ska ha ett härligt hundliv tillsammans är det viktigt att vardagen funkar och att din valp lyssnar på dig. På en valpkurs arbetar du och din valp efter beprövade metoder tillsammans med en instruktör som har gedigna kunskaper om uppfostran, inlärning och hundar i allmänhet och kan ge dig personliga tips. I förlängningen kan kontakten med en kunnig instruktör och en bra hundklubb vara ett bra stöd även längre fram, om du skulle behöva mer hjälp och stöd.

Stärker er relation

Att gå på valpkurs är ett bra sätt för dig och din valp att göra någonting roligt tillsammans som också stärker er relation. Valpen får träna på att fokusera och lyssna på dig, trots att det händer en massa andra spännande saker runtomkring. Den kontakt ni bygger upp blir en ovärderlig tillgång som ni kommer att kunna dra nytta av genom hela ert liv tillsammans. Den lär sig också att slappna av och vara lugn och trygg i nya miljöer med mycket stimuli.

Nya miljöer och kamrater

Valpkursen är en möjlighet för din valp att uppleva nya miljöer och träffa andra hundar och människor. En del av socialiseringen, helt enkelt. Det ger också dig möjlighet att umgås med andra hundägare som du kan utbyta erfarenheter med. Kanske hittar ni till och med promenadkompisar och lekkamrater eller hundvakter som kan rycka in och hjälpa till om det skulle behövas.

Vad gör man på valpkursen?

En valpkurs kan se lite olika ut beroende på vem som arrangerar den, men gemensamt för de flesta kurser är att de varvar teori med praktiska övningar. Eftersom en valp blir trött ganska snabbt finns det på så vis också tillfällen för den att vila.

Läs gärna mer på Brukshundsklubbens och Svenska Kennelklubbens webbsajter för mer information om hur deras valpkurser ser ut där du bor och hur du anmäler dig.

När kan vi börja?

Hundar är olika, men man brukar säga att en valp bör vara 3–4 månader när den börjar på valpkurs. Vänta inte för länge. Då riskerar du att missa det fönster i utvecklingen då valpen har som lättast att lära.

Tänk på att valpen ska ha fått första omgången vaccin mot parvo, valpsjuka och hepatit (ges vanligtvis vid 7–8 veckors ålder). Ett fullgott skydd mot dessa sjukdomar har den inte förrän 4–8 veckor efter den andra sprutan (ges vid 12 veckors ålder). Därför bör den inte umgås med helt ovaccinerade hundar innan dess.

Vad gör man när valpkursen är slut?

Om du är sugen på att fortsätta gå kurser med din hund efter att valpkursen är slut finns det en massa spännande att välja bland, till exempel lydnadskurser, agility och spårning. På Svenska kennelklubbens webbsajt finns länkar till Brukshundsklubben och Svenska kennelklubbens läns-, lokal-, ras- och specialklubbar där du kan hitta skojiga kurser nära där du bor.

Vidare läsningar