Goda råd för din och valpens första tid tillsammans

De första dagarna efter att din hundvalp flyttat hem till dig handlar om att skapa trygghet och om att ge den tid att vänja sig vid allt det nya hemma hos dig i lugn och ro.

Skapa trygghet i det nya hemmet

När din hundvalp flyttar hem till dig är den i de flesta fall runt 8 veckor. Den har just skiljts från sin mamma och det enda hem den känt till sedan den föddes. Det absolut viktigaste nu är att du hjälper valpen att känna sig trygg i sitt nya hem, både inomhus och utomhus.

Ge den tid att anpassa sig till allt det nya och lära känna sin nya flock – familjen – i lugn och ro. Ett nytt hem är en stor omställning och innebär massor av nya intryck. Tänk på att hundar har ett mycket mer utvecklat doft- och hörselsinne än vi människor, vilket gör deras upplevelser av omgivningen större. Ligg gärna på golvet bredvid valpen för att visa att allt är lugnt. Klappa den så att den känner sig trygg när det behövs. Det är viktigt att du har tålamod och visar valpen förståelse.

Din nya familjemedlem kommer att vilja undersöka allt hemma hos dig med alla sinnen. Var inte alltför strikt den första tiden. Strunta i att säga nej och sätta gränser för mycket. Försök i stället att avleda valpen och ge den saker som den får lov att undersöka. Det där med uppfostran kan ni ta när den väl gjort sig hemmastadd.

Valpar blir trötta fort och behöver sova mycket. Se till att alla i familjen lämnar vovven i fred när den sover på dagarna.

Valpar och barn

Har du barn är det viktigt att inte låta dem vara ensamma med valpen. En hund är ingen leksak. Den måste behandlas med respekt, även av barn. En valp måste få bekanta sig med alla i den nya familjen i lugn och ro. I sin egen takt.

Låt valpen välja själv om den vill leka. Visar den tecken på att vilja vara i fred måste den få vara det. 

Hälsa på andra hundar

Det är viktigt att hundmöten blir en positiv upplevelse för valpen. Välj därför noga vem din valp får hälsa på och inte. Säkerställ innan du släpper fram din valp till en annan hund att den gillar och är snäll mot valpar, men försäkra dig också om att den är vaccinerad. Valpar behöver inte hälsa på alla hundar den möter, utan välj med omsorg. 

Och du, glöm inte att njuta av valptiden. Den är fantastisk!

Vidare läsning