Goda råd för den första valptiden

Skapa trygghet i det nya hemmet

Det absolut viktigaste för valpen är att få tid att anpassa sig och känna trygghet med sin nya flock – familjen. Ett nytt hem innebär massor av nya intryck och det är en stor omställning för den lilla valpen de första dagarna och det är viktigt att ge mycket tid och förståelse för den lilla krabaten som nu har fått en ny familj. Tänk på att hundar har ett mycket mer utvecklat doft- och hörselsinne än vi människor, vilket gör deras upplevelser av omgivningen större. Ligg gärna på golvet bredvid valpen för att visa att allt är lugnt. Och du, glöm inte att njuta av valptiden. Den är fantastisk!

Valp och barn

Har du barn är det viktigt att inte låta dem vara ensam med valpen. En hund är ingen leksak och måste behandlas med respekt, även av barn. Så låt valpen välja själv om den vill leka. Visar den tecken på att vilja vara i fred måste den få vara det. En valp måste få bekanta sig med alla i den nya familjen i lugn och ro. I sin egen takt.

Hälsa på andra hundar

För att undvika sjukdomar bör ni vänta tills din valp fått sin andra vaccination. Med andra ord, din valp bör helst hunnit bli 3 månader innan ni hälsar och leker med andra hundar.