Vad ska min hund äta?

Hundar behöver ett väl sammansastt foder för att må bra. Valpar har andra näringsbehov än vuxna hundar och behöver foder som är anpassat efter deras speciella behov.

Välj ett helfoder

När du väljer hundfoder så rekommenderar vi dig att välja ett helfoder. Helfoder innehåller alla de mineraler, vitaminer och proteiner som din hund behöver för att må bra och ha ett riktigt gott hundliv. Välj också foder som är tillverkade i kvalitetssäkrade fabriker så att du har ett säkert foder.

Specialfoder för valpar

Valpar har andra näringskrav än fullvuxna hundar och därför bör du välja ett foder som är anpassat för valpar. Det tar olika lång tid för hundraser att bli fullvuxna, fråga därför din uppfödare om just din ras.

Valpar växer mycket i början, framför allt de större hundraserna. För att klara av detta behöver de foder med bra sammansättning. Ett valpfoder innehåller oftast mer fett och protein samt viktiga vitamintillsatser som passar för den växande hunden. En god idé är att följa samma matvanor som uppfödaren lagt grunden till. Då går anpassningen bättre.

Alltför mycket mat i början kan skada skelettets utveckling. Samma sak gäller en felaktig balans mellan de olika näringsämnena. Ett bra torrfoder, som samtidigt är ett helfoder, innehåller allt hunden behöver för att må bra och ger den förutsättningar för ett godare hundliv.

Om du väljer ett torrfoder kan det den första tiden vara lämpligt att blöta upp torrfodret i ljummet vatten. När valpen blivit lite äldre kan du servera det torrt. Det viktigaste är regelbundna mattider, fräscht vatten och att inte ersätta huvudmålet med godsaker.

Diska matskålen efter varje måltid, eftersom valpen är känslig för bakterier.

Tid att byta till vuxenfoder

När valpen har uppnått sin fulla vikt kan du övergå till ett vuxenfoder. När det sker beror på vilken ras du har.

Men kom ihåg att hundar är individer och att se till varje hunds behov är viktigt. Om du satsar på ett vuxenfoder från samma ”familj” som valpfodret så minskar du risken för magbesvär hos din hund.

En försiktig övergång där du blandar valpfodret med det nya fodret den första veckan fungerar för de flesta.

Vått eller torrt?

Det finns både våta och torra helfoder.

Våtfoder är i allmänhet smakligare men hållbarheten är kortare då förpackningen är öppnad.

Torrfoder håller sig bra även då förpackningen öppnats, är lätt att servera och kan blötas upp. Det ger även tuggmotion och är bra mot tandsten.

I Doggy-sortimentet hittar du både torr- och våtfoder.

Hur ofta och hur mycket?

  • De tre första månaderna: 3–4 gånger per dygn
  • Från 7 månader: 2 gånger per dag

Mängden mat och foder beror på rasen men tänk på att varje hund är en individ. Om du har en växande valp kan du gärna väga hunden och göra en kurva över valpens utveckling.

Tänk på att doseringstabellen på förpackningen bara är en vägledning. Det är viktigare att väga hunden än maten.

Undvik matrester och hemlagad mat

Att bara ge hunden matrester eller hemlagad mat är inte att rekommendera om man inte är mycket kunnig. Många matrester är direkt olämpliga och risken att hunden blir för fet är stor. Den kan också få bristsjukdomar då den inte får i sig rätt balans av vitaminer och mineraler.

Ett helfoder är framtaget speciellt för hundens behov och innehåller alla näringsämnen som din hund behöver.

Växla foder sällan

Att växla mellan olika foder kan vara påfrestande för hundens mage. Tänker du ändå byta så börja med att blanda det gamla fodret med det nya. Öka mängden av det nya över en 7- till 10-dagars period.