Vad ska min hund äta?

Alla hundar behöver ett väl sammansatt foder för att må bra. Valpar växer fort, både fysiskt och mentalt, och har därför andra näringsbehov än vuxna hundar och behöver ett foder som är anpassat efter deras specifika behov. Här får du tips om vilken typ av foder du ska välja, hur ofta du ska utfodra din hund, hur mycket mat den behöver och hur du ska göra om du skulle behöva byta foder.

Välj ett helfoder

När du väljer hundfoder så rekommenderar vi att du väljer ett helfoder. Helfoder innehåller alla de mineraler, vitaminer och proteiner som din hund behöver för att må bra och ha ett riktigt gott hundliv.

Välj också gärna ett foder som är tillverkat i en kvalitetssäkrad fabrik så att du kan känna dig trygg med att du har ett säkert foder.

Våtfoder eller torrfoder?

Det finns både våta och torra helfoder.

Våtfoder är i allmänhet smakligare, men hållbarheten är kortare då förpackningen är öppnad.

Torrfoder håller sig bra även då förpackningen öppnats, är lätt att servera och kan blötas upp. Det ger även tuggmotion och är bra mot tandsten.

I Doggy-sortimentet hittar du både våt- och torrfoder

Specialfoder för valpar

Valpar har andra näringsbehov än fullvuxna hundar och till en valp bör du därför välja ett foder som är anpassat för just valpar. I början växer en valp mycket, framför allt de större raserna, och för att klara av det behöver den ett foder med rätt sammansättning.

Vanligtvis innehåller ett valpfoder mer fett och protein (alltså energi) än ett foder för vuxna hundar. Ett bra helfoder för valpar har dessutom rätt balans av mineraler och vitaminer för den växande hunden. Då behöver du inte ge valpen extra tillskott. Tvärtom kan det i stället störa balansen och orsaka tillväxtstörningar i skelettet, vilket kan leda till ledproblem senare i livet.

Byta från valpfoder till vuxenfoder

Du kan byta från valpfoder till vuxenfoder när valpen har uppnått sin fulla vikt. När det sker beror på vilken ras den är. Riktigt små hundar när sin vuxenvikt tidigare än riktigt stora hundar.

Dvärghundar och små och medelstora raser som chihuahua och springer spaniel har växt färdigt någonstans vid 8–12 månaders ålder. För stora raser som labrador och retriever tar det något längre tid, ungefär 12–15 månader. Riktigt stora raser som grand danois och newfoundlandshund har inte växt färdigt förrän de är 18–24 månader.

En försiktig övergång där du blandar valpfodret med det nya fodret den första veckan fungerar för de flesta. Men kom ihåg att hundar är individer och att se till varje hunds behov är viktigt. Om du satsar på ett vuxenfoder från samma ”familj” som valpfodret så minskar du risken för magbesvär hos din hund.

Läs gärna på vad som är specifikt för just din hunds ras och om du är osäker kan du alltid fråga din uppfödare eller en veterinär.

Så här växlar du från valpfoder till vuxenfoder

Hur ofta?

Det viktigaste att tänka på när det gäller hundens utfodringsrutiner är regelbundna mattider, fräscht vatten och att inte ersätta huvudmålet med godsaker.

Valpars magar är lite mer känsliga än vuxna hundars eftersom deras matsmältning inte är helt färdigutvecklad ännu. Magen är helt enkelt inte anpassad att ta hand om stora portioner. De tre första månaderna i livet kan du därför med fördel fördela valpens dagliga giva i mindre portioner och ge den mat 3–4 gånger per dygn. Då överbelastas inte magen och matsmältningen fungerar bättre. En god idé är att följa samma matvanor som uppfödaren lagt grunden till.

Om du väljer att ge din valp torrfoder kan det den första tiden vara lämpligt att blöta upp fodret i lite ljummet vatten så att det blir mer lättsmält. När valpen blivit lite äldre kan du servera det torrt.

Diska matskålen efter varje måltid, eftersom valpar är känsliga för bakterier.

Från 7 månader och framåt kan du minska ner antalet utfodringstillfällen och ge hunden mat 2 gånger per dag.

Hur mycket?

Mängden mat beror på hundens vikt, ras, ålder och aktivitetsnivå. Varje hund är en individ och doseringstabellen på förpackningen är bara en vägledning. Det är viktigare att väga hunden än maten.

Även om en valp behöver extra mycket energi är det viktigt att inte överutfodra den. Alltför mycket mat i början kan göra att den växer för fort och skada skelettets utveckling. Gör gärna en kurva över valpens tillväxt så blir det lättare att se att den växer i lagom takt.

Undvik matrester och hemlagad mat

Att bara ge hunden matrester eller hemlagad mat är inte att rekommendera om man inte är mycket kunnig. Mycket av den mat vi människor äter innehåller mycket salt och fett och risken att hunden blir för fet är stor. Den kan också få bristsjukdomar då den inte får i sig rätt balans av vitaminer och mineraler. Vissa råvaror – som lök, choklad, grönmögelost och rå äggvita – kan till och med vara direkt giftiga för hundar.

Överviktiga hundar är tyvärr ganska vanligt i Sverige och precis som hos människor kan övervikt hos hundar leda till hälsoproblem som ont i lederna. För högt hull hos en valp överbelastar dessutom det omogna skelettet, vilket kan leda till problem senare i livet.

Växla foder sällan

Så länge din hund är pigg och glad, har fin päls, hälsosam vikt och äter med god aptit behöver du egentligen inte fundera på att byta foder. En hund kan äta samma mat i flera år och har inte samma behov av varierad kost som människor har. Att växla mellan olika foder kan snarare vara påfrestande för hundens mage.

Om du av någon anledning ändå behöver byta foder bör du göra det långsamt så att hundens mage får tid att vänja sig genom att blanda det gamla fodret med det nya under en övergångsperiod på 7–10 dagar.

Specialfoder för valpar

Några vuxenfavoriter