Tips för jaktsäsongen

Hösten är en härlig tid att spendera tid i skogen med bästa kompisen. Dessutom står jaktsäsongen för dörren och många av landets jakthundar ska ut och jobba. När jaktpremiären börjar närma sig så har du kanske under våren tränat och finslipat lydnaden hos din jaktkamrat så att ni är ett fulländat team! Ge din jaktkamrat rätt förutsättningar för ett gott hundliv även under lite tuffare träning.

Byt till ett foder med högre energiinnehåll

I takt med att hunden börjar tränas inför jakten är det viktigt att se över energimängden i fodret så att den får i sig tillräckligt med energi. Ganska ofta får vi frågan om man inte bara kan öka storleken på portionen. Det kan man, men får hunden alltför stora portioner får magen arbeta lite för mycket och det i sin tur kan leda till magstörningar. Byt i stället i god tid till ett foder med högre fetthalt under jaktsäsong, då blir portionerna väl anpassade för din hunds arbetsinsats. Tänk på att långsamt fasa in fodret så kroppen vänjer sig och kan tillgodogöra sig fettet optimalt. I Doggy Professional-sortimentet finns bland annat högenergialternativ för den hårt arbetande hunden. 

Se till att synas

Vi är måna om att din hund syns ordentligt i skog och mark. Många jaktmarker korsas av vägar och det kan som bilist vara svårt att upptäcka en hund vid vägen. Ett reflexhalsband är en viktig livförsäkring.

Ha veterinärens telefonnummer nära till hands

Ha alltid telefonnummer till veterinär lättillgängligt ifall olyckan är framme. Är man långt ifrån bebyggelse och har långt att köra kan det vara skillnad på liv och död att snabbt få tag på veterinär för råd.

Se till att du kan hund-första hjälpen

Lär dig gärna Första hjälpen för hund. Då har du god kunskap vid t ex blödningar, tasskador, ormbett, förgiftning och feber.

Trimma klorna

Se till att klorna är fina och klippta, då minskar du risken för tasskador och tassklobrott.

Märk, chippa och registrera om hunden skulle springa bort

Märk halsbandet med ditt nummer! I dag är de flesta hundar chipmärkta med sitt id-nummer. Kommer hunden bort och hittas av någon är det detta nummer som polisen kan söka rätt på dig som ägare. När du registrerar din hund, både hos SKK och Jordbruksverket säkerställ att du uppger korrekta uppgifter och att uppgifterna får synas på nätet. Skriv ditt telefonnummer på din hunds halsband. Då förenklas upphittandet om den skulle försvinna.

Ge huvudmålet på kvällen

Ge gärna hundens huvudmål på kvällen. Ger du en stor portion på morgonen så kommer den ut direkt och hunden tillgodogör sig inte av energin. En hund med magen full orkar eller kan inte heller jobba ordentligt. Vill du gärna ge mat på morgonen så gör det i god tid så att maten hinner smälta. Tänk dig själv att springa ett maraton med magen full…

Bra foder för jaktsäsongen

Våtfoder i vattnet ger extra energi

Många hundar kan vara för trötta för att äta efter en lång jaktdag. Genom att blanda i lite våtfoder i vattnet kan du få i lite extra energi. Perfekt att ha med sig i ryggsäcken, när du själv fikar/grillar på dagen så passa på att även ge hunden lite extra gott!

Glöm inte vatten

Glöm inte att alltid ha med dig vatten till din jaktkompis, alla hundar gillar inte att dricka ut pölar och bäckar och vätska är oerhört viktigt. Dessutom kan det hända att stillastående vattendrag kan ha bakterier som kan göra din huns sjuk.

Var konsekvent med fodret

Välj det foder som fungerar för din hund och håll inte på och experimentera så mycket under själva jaktsäsongen. Ska du byta foder så gör det hellre under lågsäsong. Tänk på att alla hundar är olika individer, det som passar en kanske inte passar den andra.

Håll koll på hullet

Lär känna din hund och känna igenom kroppen och hullet för att ha koll på om din hund får i sig rätt mängd och foder.

Stretcha och minska skaderisken

Risken för skador minskar om du stretchar din hund efter jakt/träning. En viktig och billig försäkring.

Konditionsträning lönar sig

Konditionsträna gärna under hela året t ex cykling, simning och löpning.

Vila är viktigt

Och glöm inte att låta din goa jaktkompis få välbehövlig vila mellan jakterna.