Fabriken i Vårgårda

Fabriken i Vårgårda

Genom att värma upp och blanda alla ingredienser med het vattenånga under högt tryck behåller våra råvaror sitt näringsvärde genom hela tillverkningsprocessen och resulterar i ett foder som både är nyttigt och smakar bra. Tillagningen kallas för extrudering vilket är en mycket vanlig process inom hundfoder för att det är skonsamt för näringsinnehållet och effektivt för att få ett mycket säkert foder med bra hållbarhet på produkten samt undviker att oönskade bakterier växer till sig.

Spannmål

Spannmål

Till gruppen spannmål hör olika sädesslag så som vete, majs och ris. Dessa råvaror bidrar med bland annat stärkelse, fibrer och energi. Förutom energi och stärkelse bidrar även spannmål med fibrer som är viktiga för hundens mag- och tarmfunktion. Olika typer av spannmål bidrar med lite olika funktioner i ett foder. T ex så bidrar med bra fiber som håller både mage och tänder i form. Vårt vete är ett fullkornsvete och är själklvartt odlat på svenska åkrar och levereras varje vecka till oss i Vårgårda. Vi har även spannmålsfria produkter och i dessa används alternativa kolhydrats- och stärkelsekällor som traditionellt inte tillhör gruppen spannmål. Vanliga råvaror att använda i istället för spannmål är potatis och ärtor.

Fisk och fiskprodukter

Fisk och fiskprodukter

Fisk är en råvara som bidrar med protein, smaklighet och viktiga omega 3 fetter. Detta gör fisk till en mycket lämplig råvara för valpfoder och har en viktig roll i våra valpfoders näringssammansättning. Fisk finns också i Doggy Original och Doggy Professional Extra Aktiv.

Animaliska råvaror

Animaliska råvaror

Animaliska råvaror/kött innehåller protein vilket är en utmärkt energikälla för hunden. Protein är väldigt viktigt vid tillväxt och uppbyggandet av muskler. Animaliska råvaror/kött är även rikt på vitaminer och mineraler, som till exempel vitamin A som är viktigt för en hundens hud, syn och för ett starkt immunförsvar. Viktiga mineraler i kött är kalcium och fosfor som stärker upp hundens skelett och tänder.

Ägg

Ägg

Ägg är en utmärkt råvara att använda i torrfoder då råvaran är väldigt rik på olika näringsämnen. Bland annat innehåller ägg mycket livsviktigt protein för hunden, men också mycket vitaminer. Dessutom är det mycket smakligt! Som exempel tillsätter vi ägg i våra valpfoder då valpar som växer har extra stort behov av livsviktiga proteiner och vitaminer.

Vegetabiliska råvaror

Vegetabiliska råvaror

Till denna grupp hör vegetabiliska råvaror som processats på något vis. Det kan vara t ex vara vetekli och majsgroddar. I Doggy är det framförallt den naturliga råvaran linfrö som används. Detta för att tillsätta Omega-3 fettsyror, något som linfrö är rikt på. I denna råvarugrupp ingår även det specialfiber vi använder, FOS, för en bra magfunktion.

Nypon vitamin C

Nypon vitamin C

Nypon är naturligt rikt på vitaminer, främst vitamin C. I kroppen fungerar vitamin C som en antioxidant, det vill säga att den skyddar kroppen mot skadliga föreningar och stärker hundens egna försvar. Antioxidanter är extra viktigt för aktiva hundar som tränar mycket - därför ingår nypon i Doggy Professional Extra och Doggy Professional Extra Aktiv (kommer även i Grain Free). Hela Doggy Professional sortimentet innehåller alla en rejäl dos vitamin C.

Jäst

Jäst

I alla Doggy torrfoder ingår råvaran jäst. Denna råvara kallas även bryggerijäst och är mycket vanlig att använda inom hundfoder. Jästen har en hög smaklighet men förutom smak bidrar även jästen med viktiga B-vitaminer som har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat att bibehålla en fin päls och frisk hud.

Vitaminer & mineraler

Vitaminer & mineraler

Det finns flera olika vitaminer och balansen, mängden och kombinationen mellan de olika vitaminerna är viktig. Vitaminer finns framförallt naturligt i råvaror men kan också tillsättas för att på bästa sätt tillgodose hundens näringsbehov. Viktigaste källan för mineraler/spårämnen i ett foder är naturligt från råvaror. Vanliga mineraler i foder är kalcium, fosfor och magnesium och vanliga spårämnen är järn, zink och selen. Våra helfoder innehåller mycket noggranna doseringar av både vitaminer och mineraler anpassade för hunden så extra utfodring kan ofta vara onödigt och kan störa balansen som tillkommer från fodret.