Ingredienser

I hundmat från Doggy finns bara naturliga råvaror. I så lång utsträckning som det är möjligt använder vi ingredienser från svenska bönder, vilket innebär att de är producerade i enlighet med världens strängaste djurhållningslagar och innehåller mindre kemikalier. I tillverkningsprocessen värmer vi dessutom upp och blandar ingredienserna med hjälp av het vattenånga under högt tryck, så kallad extrudering, för att råvarorna ska behålla sitt näringsvärde genom hela tillverkningsprocessen.

Spannmål

Till gruppen spannmål hör olika sädesslag såsom vete, majs och ris. Dessa råvaror bidrar med bland annat stärkelse, energi och fibrer. Fibrer är viktiga för hundens mag- och tarmfunktion. Det är också bra för tänderna. Vårt vete är ett fullkornsvete odlat på svenska åkrar som levereras till oss i Vårgårda varje vecka.

Vi har även spannmålsfria produkter och i dessa används alternativa kolhydrats- och stärkelsekällor som traditionellt inte tillhör gruppen spannmål. Vanliga råvaror att använda i stället för spannmål är potatis och ärtor.

Fisk och fiskprodukter

Fisk är en råvara som bidrar med protein, smaklighet och viktiga omega 3-fetter. Detta gör fisk till en mycket lämplig råvara för valpfoder och har en viktig roll i våra valpfoders näringssammansättning. Fisk finns också i Doggy Original och Doggy Professional Extra Aktiv.

Animaliska råvaror

Animaliska råvaror/kött innehåller protein, vilket är en utmärkt energikälla för hunden. Protein är väldigt viktigt vid tillväxt och uppbyggandet av muskler. Animaliska råvaror/kött är även rika på vitaminer och mineraler, till exempel vitamin A som är viktigt för en hundens hud, syn och immunförsvar. Viktiga mineraler i kött är kalcium och fosfor som stärker upp hundens skelett och tänder.

Ägg

Ägg är en utmärkt råvara att använda i torrfoder då råvaran är väldigt rik på olika näringsämnen. Bland annat innehåller ägg mycket livsviktigt protein för hunden, men också mycket vitaminer. Dessutom är det mycket smakligt. Vi tillsätter ägg i våra valpfoder - Doggy Valp och Doggy Professional Valp - då valpar som växer har extra stort behov av livsviktiga proteiner och vitaminer.

Vegetabiliska råvaror

Till denna grupp hör vegetabiliska råvaror som processats på något vis, till exempel vetekli och majsgroddar. I Doggys hundfoder är det framförallt den naturliga råvaran linfrö som används. Detta för att tillsätta omega 3-fettsyror, något som linfrö är rikt på. I denna råvarugrupp ingår även det specialfiber vi använder för en bra magfunktion, FOS.

Nypon

Nypon är naturligt rikt på vitaminer, främst vitamin C. I kroppen fungerar vitamin C som en antioxidant, det vill säga den skyddar kroppen mot skadliga föreningar och stärker hundens egna försvar. Antioxidanter är extra viktigt för aktiva hundar som tränar mycket. Hela Doggy Professional-sortimentet innehåller en rejäl dos vitamin C.

Jäst

I alla Doggy torrfoder ingår råvaran jäst. Denna råvara kallas även bryggerijäst och är mycket vanlig att använda inom hundfoder. Jästen har en hög smaklighet men förutom smak bidrar även jästen med viktiga B-vitaminer som har flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat att bibehålla en fin päls och frisk hud.

Vitaminer och mineraler

Det finns flera olika vitaminer och balansen, mängden och kombinationen mellan de olika vitaminerna är viktig. Vitaminer finns framförallt naturligt i råvaror men kan också tillsättas för att på bästa sätt tillgodose hundens näringsbehov. Viktigaste källan för mineraler/spårämnen i ett foder är naturligt från råvaror. Vanliga mineraler i foder är kalcium, fosfor och magnesium och vanliga spårämnen är järn, zink och selen. Våra helfoder innehåller mycket noggranna doseringar av både vitaminer och mineraler anpassade för hunden. Extra utfodring kan därför ofta vara onödigt och kan störa balansen i fodret.

Läs mer