En följeslagare för livet

Drömmer du om en egen hund?

Att bli hundägare är helt fantastiskt, du får en ny vän och följeslagare för livet. Hunden är verkligen människans bästa vän. Men den är också helt i dina händer och kräver tid, uppmärksamhet och omsorg för många år framöver. Att skaffa hund får aldrig vara ogenomtänkt, utan du måste veta att du har rätt förutsättningar att ge hunden ett bra hundliv. Det är viktigt att ställa sig ett antal frågor innan som till exempel; var ska hunden vara när du arbetar, vilken hundtyp passar din livsstil, hur din familjesituation ser ut och om du har råd?

Hur länge kan en hund vara ensam?

Hundar är flockdjur och behöver träffa människor och andra djur för att må bra. Hur länge en hund klarar att vara ensam varierar lite och valpar klarar knappt ensamhet alls. Träning och hundras spelar stor roll i hur länge en hund klarar ensamheten, men vår rekommendation är att lämna din hund ensam så lite som det bara går. En vältränad vuxen hund av de flesta raser klarar sig 4 timmar ensam utan problem. Enligt svensk lag får man inte lämna hunden utan tillsyn för länge och du bör däremot rasta hunden minst var sjätte timma. Idag finns det många hunddagis och hundpensionat där man kan lämna sin hund när man jobbar eller reser bort.

Vad kostar en hund?

Det är viktigt att vet att du har de ekonomiska förutsättningarna innan du skaffar hund. Hur mycket en hund kostar beror på vilken ras av hund du köper. En vanlig kostnad är runt 12 000 kr och uppåt. Ibland kan du även köpa en hund med bibehållen avelsrätt för uppfödaren. Då betalar du vanligtvis 50% och uppfödaren har rätt till en valpkull för en tik eller tre valpkullar för en hanhund. Det är viktigt att komma ihåg att det är många kostnader utöver inköpskostnaden för en hund. Med försäkring, mat, bur till bilen, valpkurs, koppel och övriga nödvändigheter bör du räkna med minst 12 000 kr till det första året. Efter det första året är det billigare men du borde fortfarande räkna på en årlig kostnad mellan 6 000 kr och 8 000 kr, men det beror ju såklart helt på hur frisk hunden är och vilka aktiviteter ni planerar för. 
När du vet att din ekonomi klarar detta kan du titta vidare på vilken hundras som passar för din livsstil. Läs också på om vilka eventuella problem eller sjukdomar som kan vara mer vanliga för rasen.

Hur mycket tid kräver en hund?

Tid och tålamod är viktiga faktorer när du skaffar hund. Hundar får som sagt inte lämnas ensamma för långa stunder och du ska ha tid och ork att ge hunden flera promenader varje dag, oavsett väder. Aktivering och stimulans är viktigt för att en hund ska må gott och vissa raser kräver mer motion och aktivering än andra. Fundera också på vilken pälstyp du vill att din hund ska ha. En långhårig päls kräver ofta mer tid i form av bad, trimning och borstning medan en korthårig päls är lättare att sköta och hålla ren. Extra mycket tid tar små hundar med mycket päls när det gäller att hålla den ren. De har korta ben som gör att pälsen är extra utsatt. Exempelvis får små fluffiga pomeranians med sig väldigt mycket smuts in som kräver torkning, och ganska ofta även avsköljning, minst fyra gånger om dagen.

Vilken sorts hund passar för min livssituation?

När du väl har kommit så långt att du ser att du har tid och ekonomi för en hund så är det dags att fundera på vilken hundtyp som passar för din livsstil, idag men också många år framöver. En mängd faktorer spelar in, som till exempel intresse, boende och livssituation. Men först och främst, fråga dig själv varför du vill ha hund? Är det en sällskaps- och familjehund eller en hund som tycker om att arbeta mera, som till exempel jakthund, brukshund, vallhund som du vill ha? Läs på så mycket du bara kan om olika raser och dess behov så du vet att hundens egenskaper och behov passar in i din familje- och livssituation. Och välj inte hund efter utseende. Det finns så många söta och vackra hundar, men det är viktigt att du och hunden passar ihop. Och att det är en hund vars behov som du som hundägare kan tillgodose.

Förutom alla underbara unika blandraser, så finns det ca 350 raser och rasvarianter i Sverige. Så det kan vara svårt att välja. Storleken på hundraser är också väldigt varierande och måste tas med i ditt val. En stor hund kräver mer utrymme, mat och styrka än en liten hund. Men en liten hund kan vara minst lika krävande som en stor hund. Temperament och krav på aktivering skiljer sig åt mellan raserna. På Svenska Kennelklubbens hemsida kan du läsa mer om olika hundraser för att utforska vilken ras som passar just dig.

Passar alla hundar med barn?

Vissa hundraser kan vara bättre om ni har barn än andra, så kolla upp specifika hundraser innan du tar beslut. Stora hundraser anses generellt lite mer barnvänliga än små hundar. Det beror delvis på att små hundar kan vara rädda för barn på grund av sina små kroppar. Små hundar är också ofta mer ömtåliga och barn som är ofta är oförsiktiga kan råka skada dem. Stora hundar medför däremot en risk att oavsiktligt skada små barn med sin tyngd. Så summan av kardemumman, småbarn bör inte lämnas ensamma med hundar. Oavsett. Många hundraser passar bra med barn, men det är viktigt att ni som föräldrar håller uppsikt.

Valp eller vuxen hund?

De flesta som bestämt sig för att bli med hund väljer att köpa en valp. Men det finns många vuxna hundar som av olika anledningar måste flytta hemifrån eller som till och med saknar hem. Så det finns många olika vägar till att hitta rätt hund för dig. Tänk bara på att vara noggrann och inte köpa en hund från en oseriös uppfödare eller från ett ansvarslöst hundhem. Oavsett var du köper din hund är det viktigt att hunden fått en trygg start i livet och att du kan ge den tid och omsorg.