Mat & Aptit

 

Många av de frågor vi får från oroliga hundägare handlar om att hundar som matvägrar eller om det är farligt för hunden ifall den har fått i sig av kattens middag.
Det är också många som undrar om hunden tål olika saker. Här har vi samlat de vanligaste matrelaterade frågorna som vi får gällande hundens matvanor.

Kan hundar äta kattmat?

Grundregeln är att inte ge hunden kattmat. Hundar och katter har lite olika näringsbehov och kattmat innehåller vanligen lite mer protein än vad som är lämpligt för en hund. Att ge hunden kattmat är inget vi på Doggy rekommenderar men skulle det ske vid enstaka tillfälle så bör det inte vara farligt. Enligt veterinärer kan det finnas risk att intag av för mycket protein kan provocera fram ett latent njurfel, så håll uppsikt.

Min hund äter gräs

Att din hund äter gräs kan bero på olika orsaker men oftast är det inget att oroa sig över. Många hundar gillar att äta gräs för att de troligtvis tycker det smakar gott, medans andra hundar gör det mer instinktivt av en särskild anledning. Det kan t ex vara att hunden vill kräkas upp något de svalt som får dem att må illa och gräset kan framkalla kräkreflexer.
Men om hunden fortsätter att kräkas bör du kontakta veterinären. Det kan också vara andra orsaker så som halsont eller klåda. Ha koll på hunden så att den inte äter gräs som besprutats med bekämpningsmedel eller gödsel.

Min hund vill inte äta. Vad ska jag göra?

Det kan finnas flertal orsaker till att hunden inte har aptit och vill äta. Oftast är det enkelt att åtgärda aptitlösheten och tänkbara orsaker kan vara:
• Kolla att det inte finns främmande föremål eller matrester kvar i munnen.
• Värk i tänder och käke kan påverka. Det kan också vara nya tänder på gång eller tandvärk så testa att blötlägga fodret lite för att se om det hjälper.
• Ta det gärna lite lugnt efter aktivitet, ibland kan hunden vara trött och behöva vila för att få upp aptiten till nästa måltid.

Vad äter en hund?

När du väljer hundfoder så rekommenderar vi dig att välja ett helfoder. Helfoder innehåller alla de mineraler, vitaminer och proteiner som din hund behöver för att må bra och ha ett riktigt gott hundliv. Välj också foder som är tillverkade i kvalitetssäkrade fabriker så att du har ett säkert foder.
Valpar har andra näringskrav än fullvuxna hundar och därför bör du välja ett foder som är anpassat för valpar. Det tar olika lång tid för hundraser att bli fullvuxna, fråga därför din uppfödare om just din ras.

Vad kostar hundmat?

Hur mycket hundmat kostar per månad beror på ras och storlek på hunden.  Det beror också på förpackningsstorlek och typ av mat du föredrar.  Kilopriset på torr och våt hundmat varierar och även kvalitet och innehåll naturligtvis också påverkar priset.  Välj en bra och säker helfoder framtaget av näringsexperter så vet du att din hund får allt vad det behöver.

Innebär spannmålsfritt lägre kolhydratinnehåll?

Spannmål innehåller främst kolhydrater.  Däremot finns det andra källor av kolhydrater, som till exempel potatis och ärtor.  Därför betyder det inte att maten är låg i kolhydrathalten.

Hur mycket vatten ska en hund dricka?

En hund brukar dricka mellan 20 - 70 ml per kilo kroppsvikt varje dag.  Mängden varierar beroende på hundras, temperatur, säsong och pälstyp.
Torrfoder innehåller flytande och många tillsätter lite vatten till fodret.  Var därför inte förvånad om din hund dricker lite mindre än förväntat varje dag.  
Det är ett bra idé att mäta hur mycket din hund dricker under en tvåveckorsperiod.  Då kan du lätt märka förändringar i beteende och om något är fel med din hund.  Det är bra att veta att våtfoder innehåller mycket vatten.  Så det kan vara extra bra att ge om din hund om det har svårt att få sig i vatten. Även varma sommardagar eller aktiva dagar kan vara extra bra att servera våtmat för att få hunden mer vatten. 

Tål hundar mjölk?

Valpar lyckas bryta mjölksocker men förmågan att försvinner allt eftersom hunden blir äldre. Då har de inte längre de enzymer som behövs för att bryta ner laktos.  Undvik därför att ge din hund mjölk, ost eller andra mjölkprodukter.  Hunden kan annars drabbas av kräkningar, diarré eller andra sjukdomar.  Men det finns många andra saker som din hund inte borde äta heller.  Vissa saker är ju självklara, som råttgift och glykol.  Men det finns andra saker som är vanliga hemma och det kan orsaka allvarliga skador. 

Hur byter jag foder på bästa sätt?

Att byta foder är ibland ett måste och kan upplevas lite svårt och stressande för både hunden och dig som hundägare. Här är lite konkreta råd för dig som ska byta foder:

1. Ge det tid
Ett foderbyte bör ske långsamt för att låta hundens mage och dess bakteriekultur få anpassa sig i lagom takt till det nya fodret. Ett för snabbt byte av maten kan orsaka kräkningar, gasbildning, diarré eller förstoppning. Så fasa in det nya fodret långsamt så att kroppen kan tillgodogöra sig det opitmalt.  Vanligtvis så tar det ca 10 dagar att introducera det nya fodret där man succesivt ger hunden mer och mer av det nya fodret till dess att den enbart får det nya fodret.
2. Öka gradvis in mängden av det nya fodret
Börja med att försiktigt blanda i det nya fodret i det gamla och sedan succesivt öka andelen av det nya fodret. Här är lite vägledning:
Kom ihåg att fodermängden alltid är högst individuell. Använd rekommenderad dosering på förpackningen och ha noga koll på hundens hull för att undvika över- eller undervikt.
Dag 1-3:
1/4 nytt foder och 3/4 gammalt foder
Dag 4-7:
2/4 nytt foder och 2/4 gammalt foder
Dag 8-10:
3/4  nytt foder och 1/4 gammalt foder
Dag 11:
Nu är det dag för 100% av det nya fodret
För vissa hundar behövs en längre tillvänjningstid i ett foderbyte. Ha extra koll på din hunds avföring under foderbytet, när den är fast så har hundens mage vant sig vid nya fodret.
3. Var uppmärksam på reaktioner
Vi rekommenderar att vara observant på din hunds beteende under ett foderbyte. Alla hundar är unika och kan reagera på olika sätt. Vår rekommendation om foderbyte ska enbart ses som en vägledning. Uppstår det problem under bytet, ta det långsammare och låt hunden få ännu längre tid att vänja sig vid det nya fodret. Kontakta veterinär om problem kvarstår.