Hundens hälsa

Precis som småbarnsföräldrar blir många av oss hundägare lite oroliga om hunden visar minsta lilla tecken på att må dåligt. Vilket såklart är fullkomligt naturligt när man vill att alla i familjen ska må bra och att hunden ska ha ett godare hundliv. Här hittar du svaren på några av de frågor som rör hundens hälsa!

Varför har min hund dålig andedräkt?

Att hunden har dålig andedräkt är ett vanligt problem och behöver inte bero på att hunden är sjuk. Ibland kan lukten vara väldigt stark och då bör man uppsöka veterinär för att undersöka vad det beror på. Några vanliga orsaker till dålig andedräkt kan vara:


• Tandsten, inflammerat tandkött eller skador på tänder kan bidra till dålig andedräkt. Borsta tänderna på din hund minst 1 gång i veckan och ta bort tandsten regelbundet för en god munhygien. Ge gärna hunden också tugg för att utsöndra saliv som bidrar och minska uppbyggnad av tandsten.

• Mat som samlats i läppveck kan göra att bakterier frodas, så ha koll på hundens mun. Även mat som kan ha fastnat i svalg eller strupe kan vara en orsak, även om det är ovanligt. Om hunden har ätit något som luktar illa kan det också påverka andedräkten.

 

Min hund kliar sig mycket, vad kan det bero på?

Det kan finnas flertal orsaker till varför din hund kliar sig mycket. Försök att utesluta de som är lätt att kontrollera först.


• Har din hund ohyra i pälsen? Löss och loppor går att se i pälsen om de finns på din hund. Var noggrann och systematisk, undersök hela hundens päls.


• Undersök din hunds hud. Det finns många potentiella anledningar till varför din hunds hud är irriterad men hittar du tydliga problem har du någonting att gå vidare med. Hittar du inga tydliga problem får du leta efter andra orsaker. Har du nyligen bytt till ny hundmat? Testa då att byta till annan mat och se om kliandet slutar. Det kan vara så at din hund är känslig för någon av ingredienserna i den nya maten. Om din hund lider mycket rekommenderar vi att kontakta en veterinär som kan hjälpa dig med en grundlig undersökning.

Kan jag banta min hund och är det bra?

För hundar, precis som för oss människor, beror övervikt oftast på att hunden får för mycket mat i relation till motion. Det vanligaste problemet är att ägare ger för mycket godis och matrester till hunden utöver den rekommenderade mängden foder. Om du gör det regelbundet bör du minska dagsransonen av det vanliga fodret. Du kan även byta till ett foder med mindre energiinnehåll. Det kan fungera väldigt bra om din hund bara är lite överviktig. Köp ett foder av god kvalitet som har bättre smältbarhet jämfört med ett de riktigt billiga fodren. Om det inte fungerar kan du behöva minska fodermängden, men kom ihåg att om din hund är väldigt överviktig bör du besöka en veterinär innan bantning inleds. Och glöm inte att den dagliga motionen är väldigt viktig för att din hund ska få ett bra hundliv.

Hur gammal blir en hund?

Hur gammal en hund blir beror på en mängd olika saker, men är ofta rasrelaterat. Mindre hundar blir generellt äldre än stora raser. När hunden blir gammal kan näringsbehovet förändras och så även aktivitetsnivå. Ni kommer behöva ändra era rutiner då din hund nu behöver mer vila och lugn.
Men här är några exempel på åldrar då hundar räknas som fullvuxna:
Chihuahua - 6 mån
Tax - 12 mån
Storpudel - 16 mån
Schäfer - 20 mån
Grand Danois - 24 mån

Hur får jag hunden rumsren?

Att få din hund helt rumsren tar vanligtvis mellan 4 och 8 månader. Alla hundar är olika så det kan självklart ta både kortare eller längre tid.
Det är viktigt att ha tålamod när du försöker få din hund rumsren och undvik att bli arg. Unga valpar har dålig kontroll över sina kroppsfunktioner och olyckor inomhus kommer hända. Bli då inte arg på valpen. Det kommer antagligen bara resultera i att valpen blir rädd för dig och undviker att uträtta sina behov nära dig i framtiden. 
Valpar behöver ofta kissa när de vaknar och efter lek, samt bajsa strax efter de har ätit. Ta promenader vid de tillfällena för att undvika olyckor inomhus. Och bär ut din valp varje gång det ser ut som att den ska kissa och varje gång den kissar inne. Det kommer bli ett springande den första tiden, men ju mer du springer ut med valpen ju snabbare kommer den att lära sig.
När du rastar din hund i början hjälper det om du går till samma rastplats. Det kommer hjälpa hunden att förstå att det är ett ställe där den ska kissa och bajsa. Att lugnt ge beröm till valpen efter den kissat kan hjälpa till att skapa en god vana. Men gå inte in direkt efter att din valp kissat och bajsat. Om du gör det finns risken att din hund lär sig det och håller sig för att få vara ute längre. Det är ofta rekommenderat att placera din valp på tidningspapper i början. Det kan finnas en risk and hunden inte förstår när du tar bort tidningspappret och fortsätter kissa inomhus. Eller att hunden börjar föredra att kissa på tidningspapper som hen gjorde som ung valp och det kan resultera i att den inte kissar nog på promenader. Det tar valpar ofta ungefär 6 månader innan de har växt nog för att kunna hålla sig över natten. Därför är det rekommenderat att i början går ut med hunden på promenader under natten.